Belföld

Ráküldi az RTL-re a NAV-ot a kormány

A nemzetgazdasági miniszter felülvizsgálati eljárásra utasította az adóhatóságot a Magyar RTL-nél.

Varga Mihály azt mondta, hogy a reklámtörvény elfogadása után derült ki, hogy vannak olyan piaci szereplők, amelyek nem kívánják kivenni részüket az igazságos teherviselésből. Szerinte a legnagyobb reklámpiaci szereplő korábban olyan gazdasági lépéseket hajtott végre, amelyek révén veszteségelhatárolással mentesülhet az adófizetés alól.

Az adóhatósági eljárás azért indul, mert a nemzetgazdasági miniszter azt gyanítja, hogy a Magyar RTL az elmúlt években olyan fiktív tranzakciót hajtott végre, amellyel mentesülne a társasági adó és a reklámadó befizetése alól is. Varga Mihály a Fidesz-frakció kérésére vizsgáltatta meg az ügyet, amelyről jelentést tett a kormány szerdai ülésén. A kormány elutasítja azt a módszert is, amely nyomásgyakorlással próbálja elérni akár a kormánynál, akár kormánypárti képviselőknél a reklámadó visszavonását.

Az RTL áll a NAV-vizsgálat elé. A csatornát úgyis olyan gyakran ellenőrzik, hogy már külön irodát tartanak fenn nekik – így reagált a kereskedelmi tévé programigazgatója, Kolosi Péter a hvg.hu-nak arra, hogy a kormány ráküldte az adóhatóságot. Kolosi Péter.

Liberálisok: ez a zsarolás

Az RTL elleni vizsgálat a Fidesz autoriter rendszerének főpróbája – közölte a Magyar Liberális Párt, amely határozottan elítéli a kormány utasítására kezdeményezett adóhatósági vizsgálatot, amit egyértelműen politikai céllal indítottak. Az ellenzéki párt szerint így félemlítenék meg a tévét, amelynek híradója az elmúlt időben egyre politikusabb hangvételű lett.

A civilek után a független médiát is hatósági zaklatással hallgattatnák el – tette hozzá a párt, amely szerint erre számíthat mindenki, aki nem a Fidesz akaratának megfelelően működik. Mint írták, tiltakoznak az ellen, hogy az állami szervek ne törvényes feladatukat, hanem politikai megrendeléseket teljesítsenek. „A politikai célú hatósági vizsgálat az állampárti időket idézi – pontosan ugyanúgy, ahogy 2010 után kialakított magyarországi politikai rendszer is egyre jobban emlékeztet arra”.

MSZP: mától álom a jogállam

Mától Magyarország nem jogállam – közölte a szocialista Burány Sándor arra reagálva, hogy “Varga Mihály büszkén jelentette ki, hogy a kormány ráküldi az RTL Klubra a NAV-ot”. Szerinte azért tette ezt a tárcavezető, mert a kormánynak nem tetszik a csatorna híradója, amely egyetlen mondatában sem hazudott, csak hiánypótlásként azokat az ügyeket tárta fel, amelyeket a sajtó hónapok óta megírt.

Burány Sándor szerint a kormánynak nem az a dolga, hogy a NAV-ot bunkósbotként használja, hanem az, hogy a valódi adócsalókat küldje börtönbe. Kifogásolta, hogy a százmilliárd forintos áfacsalási vád ügyében egy éve nem történt előrelépés.
Az ellenzéki képviselő felszólította a kabinetet: “szálljon le” politikai ellenfeleiről és azokról a vállalkozásokról, amelyek nem tetszenek neki.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán tette Magyarországot adóparadicsommá

Miközben egyfelől az igazságos közteherviselést tűzi a kormány narancssárga zászlajára, a gazdasági társaságok a különböző kedvezmények miatt az előírtnál kevesebb adót kell befizessenek az államnak. Miközben az szja 16%, a gazdasági társaságok társasági adója (500 millió forint adóalapig) 10% (ez hol igazságos?), de ebből is kevesebbet kell a cégeknek befizetnie a figyelő számításai alapján.

A gazdasági társaságok átlagos valós adóterhelése 5,9%, de ez egy átlag, a különböző szektorok különböző mértékű adót fizetnek: az energiaszolgáltatók 15%-kal fizetik be a legtöbbet (és ugye akkor még nem beszéltünk a rezsicsökkentésről), míg a vegyi anyagok gyártása utáni adóterhelés csak 2,12%. A járműgyártásé 3,43%, de a szemét bankok 12,01%-ot adóznak. Hol itt az igazság?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik