Mint azt mi is megírtuk, alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen. A köznyelvben kolbászmérgezésként ismert botulizmus a legsúlyosabb élelmiszermérgezés, amely halállal is végződhet.
A heol.hu megszólaltatta a termelőt; Keksz Zsolt elmondta: hétfőn tudja meg a vizsgálat eredményét a NÉBIH-től, addig is azt javasolja, senki se fogyasszon a termékeikből. A termelő szerint a betegség négy napon belül jelentkezik, aki hetekkel-hónapokkal korábban evett belőle, annak már nincs miért aggódnia.
A NÉBIH adatai alapján a magyarországi eset mellett Franciaországban 3 és Grúziában 1 olyan botulizmus-megbetegedés fordult elő, amely összefüggésbe hozható a Gourmand Company termékeivel (szarvasgombás pesto, humusz). A Grúziában megbetegedett, majd Franciaországban kezelt egyik beteg esetében a humán laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették a betegség diagnózisát, a többi kivizsgálás még nem zárult le.
„Azt hiszem, ezzel vége a vállalkozásnak akkor is, ha bebizonyosodik, nem mi hibáztunk. A készletünket megsemmisítik akkor is, ha az évente készülő 200-300 üvegből egyben volt benne a baktérium.” – nyilatkozta a lapnak a termelő, aki egyébként a napokban várta a NÉBIH szakembereit, hogy átvegyék a HACCP és ISO szabványnak megfelelő új üzemet.
A sors iróniája, hogy a botulizmus elsősorban a húskészítményeket fogyasztóknál fordulhat elő, a Gourmand Company termékei azonban nem tartalmaznak húst, Keksz Zsolt is 25 éve vegetáriánus.
A termelő jobbulást kíván a betegeknek, és persze bízik abban, hogy kiderül: mégsem az ő készítményeitől lettek rosszul. Bár úgy véli, hogy ez az ő öt év alatt felépített brandjét már nem mentheti meg.