Belföld

Tízből hét orvos nem jönne haza

A külföldön dolgozó orvosok hetven százaléka határozott nemmel válaszolt arra, hogy vissza akar-e térni Magyarországra dolgozni – derült ki egy szakmai konferencián, amiről az ATV számolt be. Az egészségügyi államtitkár szerint a legnagyobb bajt a hálapénz jelenti.

A Honvéd Kórház főorvosa, Duray Gábor három éve Németországból tért vissza. Az ATV-nek elmondta, hogy azért döntött így, mert megalapozta szakmai jövőjét, és azt is szeretné, hogy gyermekei magyarok maradhassanak, választhassák a jövőben Magyarországot, ha itt akarnak élni. Azt gondolja viszont, hogy Magyarországon sokszor előfordul, hogy rabszolgának tekintik az orvosokat, ezért nem zárja ki, hogy még visszamegy Németországba.

Ismertették a konferencián a Heti Válasz és a Szinapszis Kft. felmérését, amiből az derül ki, hogy az orvosok 13 százaléka jönne haza egyértelműen, 17 százalékuk később tervezi a hazatérést, a többiek egyáltalán nem jönnének haza. A munka szervezettebb, civilizáltabbak a körülmények és nincs hálapénz – ezek a legfontosabb szempontok.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár is a hálapénzt említette a magyar egészségügy legnagyobb bajaként. Szerinte ezt mindenképp meg kell változtatni. Egyébként úgy véli, hogy az is csoda, hogy egyáltalán ilyen színvonalon működik az egészségügy. A hálapénz megszüntetéséhez szerinte forrásbevonásra van szükség az egészségügybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik