Belföld

Az RTL Klub visszautasítja a Fidesz vádjait

A párt csütörtöki közleményére reagálva a tévécsatorna közölte, hogy soha nem állították, hogy társasági adó formájában vettek részt a közteherviselésben.

Az elmúlt évben az RTL Magyarország 8,9 milliárd forintot fizetett be az államkasszába különböző adók, járulékok, műsorszolgáltatási díj és más jogcímeken. Mint közleményükben írják soha, sehol nem állították, hogy társasági adó jogcímén fizették volna be ezt az összeget, de társasági adót is pont olyan mértékben fizettek, amilyen mértékben azt a hatályos törvények előírják.

Idén olcsóbban megússzák

Ezért az RTL visszautasít minden olyan híresztelést, amely azt a hamis sugallatot próbálja elhitetni a közvéleménnyel, hogy a társaság eddig nem, vagy nem megfelelő mértékben vette ki a részét a közteherviselésből. Ennek megfelelően megvizsgálják azt is, hogy a híresztelésekkel szemben milyen jogorvoslati lehetőségek jöhetnek számba.

„Az RTL Magyarország továbbra is kiáll a nézői mellett, mert meggyőződésünk, hogy a kormány a választóitól nem arra kapta a felhatalmazást, hogy elvegye tőlük a Barátok köztöt, az X-Faktort, a Házon kívült, a Híradót vagy az RTL Klub más, több millió embernek szórakozást nyújtó műsorait vagy korlátozza a sajtószabadságot” – írják.

Mindemellett az új adónem hivatalos jogszabályi szövegét az RT csak a héten ismerhette meg, miután a köztársasági elnök aláírta. A törvény értelmében, ebben az évben valóban az eddig vártnál kisebb adóteher hárul az RTL Magyarországra, számításaik szerint körülbelül 600 millió forint. Az elhatárolt veszteség egy része a médiaadó alapjában azonban csak egyszer, ebben az évben érvényesíthető, azaz 2015-től már az eredeti számításoknak megfelelő összeget kell befizetniük.

Ebből az is következik, hogy az RTL-t körülbelül 15 százalékos reklámpiaci részesedése mellett a teljes adóteher több mint 50 százaléka terhelné. Mindez továbbra is határozottan ellentmond az arányos közteherviselés elvének, így a törvényt továbbra is kifejezetten ellenségesnek, diszkriminatívnak és igazságtalannak tartják, amelynek valódi célja az RTL ellehetetlenítése és a sajtószabadság durva korlátozása.

A Fidesz a hatóságokkal fenyegetőzött

A Fidesz csütörtöki közleményes szerint a több mint hatmilliárdos adózás előtti nyereséggel rendelkező magyarországi RTL csoport számviteli trükkökkel elérte, hogy az elmúlt években a sokmilliárdos nyereség ellenére se kelljen társasági nyereségadót fizetnie Magyarországon.

A Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportja emiatt vizsgálatot kér a kormánytól. Arra kérik az illetékes kormányzati szerveket, hogy részletesen vizsgálják ki, miként állhatott elő az a helyzet, hogy a sokmilliárdos nyereséggel rendelkező RTL csoport Magyarországon két év óta egyetlen fillér társasági nyereségadót sem fizet.

A Portfiolio.hu csütörtöki cikkéből derült ki, hogy a Magyar RTL Televízió Zrt. 2012-es kiegészítő melléklete szerint bár a cég nyereséges volt, 23,7 milliárd forint negatív adóalapjuk keletkezett (két részesedésük értékesítése miatt), ami tavalyra is csak kis mértékben csökkent.

A lap szerint az sem kizárt, hogy a megváltozott médiafogyasztási szokásokra hivatkozva az RTL úgy szervezi át értékesítési tevékenységét, hogy a reklámadónak csak a szele érintse.
Rengeteg adó befizetéséről beszéltek

Korábban, még a reklámadó tényleges kormányzati döntése előtt az RTL Klub közleményében azt állította, hogy a tavalyi évben is jelentősen hozzájárult a központi költségvetéshez. Ez az összeg nagyságrendileg ugyanannyi, mint a most tervezett médiaadó teljes, azaz nemcsak az RTL-t, hanem az egész szektort érintő összege.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik