Belföld

Fidesz: az RTL trükkökkel kerülte ki az adózást

Míg az RTL Klub azt állította, hogy eddig is fizettek Magyarországon adót, a Fidesz legfrissebb információi szerint, ehelyett számviteli trükkökkel elkerülték a társasági nyereségadó megfizetését.

„Az RTL Klub vezetői tegnapig mindenhol azt nyilatkozták, hogy az RTL csoport eddig is fizetett Magyarországon adót. A ma napvilágra került információk azonban azt mutatják, hogy az RTL Klub vezetői nem mondtak igazat. A több mint hatmilliárdos adózás előtti nyereséggel rendelkező magyarországi RTL csoport számviteli trükkökkel elérte, hogy az elmúlt években a sokmilliárdos nyereség ellenére sem fizettek Magyarországon társasági nyereségadót” – áll a párt közleményében.

Vizsgálatot kérnek

A Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportja emiatt vizsgálatot kér a kormánytól. Arra kérik az illetékes kormányzati szerveket, hogy részletesen vizsgálják ki, miként állhatott elő az a helyzet, hogy a sokmilliárdos nyereséggel rendelkező RTL csoport Magyarországon két év óta egyetlen fillér társasági nyereségadót sem fizet.

A Portfiolio.hu mai cikkéből derült ki, hogy a Magyar RTL Televízió Zrt. 2012-es kiegészítő melléklete szerint bár a cég nyereséges volt, 23,7 milliárd forint negatív adóalapjuk keletkezett (két részesedésük értékesítése miatt), ami tavalyra is csak kis mértékben csökkent.

A lap szerint az sem kizárt, hogy a megváltozott médiafogyasztási szokásokra hivatkozva az RTL úgy szervezi át értékesítési tevékenységét, hogy a reklámadónak csak a szele érintse.

Rengeteg adó befizetéséről beszéltek

Korábban, még a reklámadó tényleges kormányzati döntése előtt az RTL Klub közleményében azt állította, hogy a tavalyi évben is jelentősen hozzájárult a központi költségvetéshez. Ez az összeg nagyságrendileg ugyanannyi, mint a most tervezett médiaadó teljes, azaz nemcsak az RTL-t, hanem az egész szektort érintő összege.

Az új adóról az RTL azt írta, hogy annak módja és mértéke semmilyen demokratikusan működő országban nem ismert. “Társaságunkat többmilliárdos veszteségbe taszítaná és ezzel veszélybe sodorná a magyar médiapiac legnagyobb független szereplőjének gazdaságos működését, annak egyes munkahelyeit és bizonyos műsorait.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik