Belföld

Buszokból használtat, villamosokból újat vesz a BKV

A belga buszok idén, a spanyol villamosok jövő ősszel állhatnak forgalomba .

25 darab Euro 3-as besorolású, légkondicionálóval is felszerelt NEW AG 300-as Van Hool busz érkezik a fővárosba a hollandiai Utrecht városából, az adás-vételről a közelmúltban írt alá megállapodást a BKV. A tervek szerint júliusban kezdik meg a buszok honosítását és várhatóan ősszel állnak forgalomba.

Vettek már belga buszt

A BKK közleményében hangsúlyozta: a beszerzés nem az új buszok forgalomba állítását helyettesíti, hanem a régiek felújítását váltja ki. Jelezték: az elmúlt években beszerzett mintegy kétszáz használt jármű beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A BKV nem először vásárol a belga buszból: legutóbb Franciaországból 37 darab, sűrített fölgázzal működő CNG üzemű buszt vásároltak szintén használtan, 2009-ben pedig 23 darab szintén csuklós Van Hoolt vettek Belgiumból.

Új villamosok lesznek az 1-es és a 3-as vonalán

A spanyol Construcciones y Auxiliary de Ferrocarriles S.A. (CAF) által gyártandó villamosok rekordgyorsasággal, negyven nap alatt megkapták az előzetes típusengedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH).

A BKK szerint az új, alacsonypadlós villamos prototípus járműveinek gyártása hamarosan megindulhat, ráadásul tesztelésük és az utolsó tíz jármű elkészítése Magyarországon, Dunakeszin történik majd a kormány és a CAF közötti stratégiai megállapodásnak köszönhetően.

Az új járművek az uniós támogatásból megújuló villamosvonalakon – az 1-esen és a 3-ason -, valamint a rövidesen épülő budai fonódó villamos vonalain – a 19-esen és a 61-esen – közlekednek majd. A beruházást az EU Kohéziós Alapja, a magyar kormány és a fővárosi önkormányzat finanszírozza, a rendelkezésre álló összes forrás 43 milliárd forint – olvasható a közleményben.

A budapesti villamos és trolibusz járműfejlesztés projekt a főváros kiemelt közlekedésfejlesztési, járműbeszerzési beruházása, amelynek kedvezményezettje a BKK. A projektben összesen 47 villamost, valamint 24 trolibuszt szereznek be, valamennyi jármű alacsonypadlós lesz. A 47 új villamosból 35 jármű 34-36 méter hosszú, 12 kocsi pedig 54-56 méter hosszú lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik