Belföld

A TASZ-ra is lecsap a kormány vasökle

Vitatja a Társaság a Szabadságjogokért annak jogszerűségét, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Norvég Civil Alapnál elnyert pályázataik teljes elszámolását kéri tőlük.

A civilszervezet azt írja a Facebookon, hogy nincs takargatnivalójuk és rendelkezésre bocsátanak minden dokumentumot, de csak azért teszik ezt, hogy ne függeszthessék fel adószámukat. Vizsgálják annak lehetőségét, hogy milyen jogi lépést tehetnek. „Szomorú, hogy itt tartunk” – írják.

Az Index úgy tudja, hogy a hivatal még a projektekkel kapcsolatos belső levelezésre is igényt tart.

Mint arról többször beszámoltunk, a magyar kormány azzal vádolja a Norvég Civil Támogatási Alapot, hogy pártkötődésű, politikai szervezetekhez juttat pénzt. Azt hangoztatják, hogy a kormány célja, hogy átlátható rendszerben részesüljenek támogatásban a civilszervezetek, noha mint kiderült, ez a magyar állam által biztosított civil támogatások esetében sem áll fenn – a békemeneteket szervező CÖF elnöke által irányított Nemzeti Együttműködési Alapról az Átlátszó írta meg, hogy olyan szervezeteket támogat, amelyek a beszámolójukat sem tették közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik