Belföld

Aljszőrszedés a Kárpát-medencei együttműködésért

A kormány ellenőrzése alá akarja vonni a Norvég Civil Alap forrásainak elosztását az átláthatóság és függetlenség érdekében. Az Átlátszó megnézte, milyenek lehetnek a kormány szerint a „jó civilek”, milyen szervezetek kapnak támogatást a Nemzeti Együttműködési Alaptól (NEA) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A legfőbb hazai civil pénzosztó szervezet a NEA, melynek elnöke Csizmadia László, aki szabadidejében szigorúan civil békemeneteket szervez a kormány mellett, vagy óriásplakát-kampányt bonyolít le támogatásukra a Civil Összefogás Fórumon keresztül.

Az Átlátszó írása szerint egyik nagy NEA-nyertes Nyíregyházán a Szent István Nemesi Rend Első Alapítványa. Ők 2011-ben még 3000 (háromezer), 2012-ben 2 000 (kettőezer) forinttal gazdálkodtak és 12 ezer (tizenkettőezer) forint kiadásuk volt. 2013-ban azután a NEA-tól 1,86 millió forintot kaptak, amiből az év végére egymillió még megmaradt, ennek ellenére idén is kaptak 800 ezer forintot. Hogy mire költöttek tavaly, az nem derült ki beszámolójukból. A pénzt egyébként „a Kárpát-medencei együttműködés, mint a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység elősegítése” céljára nyerték.

Érdekes szervezet „A tanulás uniójáért” Közhasznú Alapítvány is, ami céljaként az „Euró Atlanti integráció” (így, ezzel a helyesírással) elősegítését hangsúlyozza. Tevékenységük keretében vállalkoztak például a Szent Korona népszerűsítésére drámapedagógiai eszközökkel. 2012-ben 34 ezer forintos bevételük volt, tavaly két és fél milliós állami támogatást kaptak. 2013-as beszámolójuk nem érhető el honlapjukon, holott a törvény ezt előírja.

A „Kárpát-medencei együttműködés, mint a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység elősegítése” érdekében egymilliós támogatást kapott a Kutyafáját Egyesület is, aminek célja kisállatóvoda, -panzió és állatkozmetika üzemeltetése. Tevékenységük közt szerepel például az aljszőrszedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik