Belföld

Minden betérő a dutyiba kerülhet szombaton

Rabosítanak, ujjlenyomatot vesznek és megkóstoltatják a börtönkosztot szombaton az Emlékpontban.

Minden látogatótól ujjlenyomatot vesznek és rabosítják az Emlékpontba belépőket szombaton, a Múzeumok Éjszakáján. Június 21-én este a Rákosi börtönei kiállításhoz kapcsolódó éjszakai őrjáratra, forró nyomon zajló tárlatvezetésre és börtönkosztkóstolóra várják a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató kiállítóhelyre betérőket.

A börtönmenüben lesz tarhonya, lencse, zsíroskenyér, ezek közül bármelyik megkóstolható. Az Emlékpont Rákosi börtöneibe vezeti be az idei múzeumi éjszakájára ellátogatókat: belépéskor mindenkitől ujjlenyomatot vesznek, a gyerekeket rabló-pandúr játékkal, a felnőtteket korhatáros, a kivégzések történetéről szóló előadással várják. Nagy István, a szegedi Csillagbörtön hadnagya a látogatókkal tart közös éjszakai őrjáratot az ötvenes évek börtöneinek és internálótáborainak világát megidéző egyedi kiállításon.

A tárlaton látható egy eredeti bitófa, valamint bemutatják azt zárkát is, ahol maga Rákosi Mátyás 1930-tól raboskodott: a későbbi diktátor bábúja egy vaságyon ülve várja Szovjetunióba történő kiadatását. Egy külön cellában pedig az átkos börtönhangulatát lehet átélni pár pillanat erejéig. Mészáros Tamás az Emlékpont történésze, Mesterségem a halál címmel tart előadást a korabeli kínzásokról és kivégezésekről a bitófától a villamosszéken át a karóba húzásig.

Itt is lesz könnyedebb program, a HódFényFeszt elengedhetetlen fesztiválhangulatát 22 órától a Dipsteam koncertje fokozza szombaton az Emlékpont előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik