Belföld

Amnesty: célkeresztbe állítja a kormány a civileket

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy hagyja abba a civil szervezetek „célkeresztbe állítását”. A demokratikus társadalom nem képzelhető el civil kontroll nélkül – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Biztosítsa a kormány, hogy megfélemlítés nélkül gyakorolhassák az egyesülés és szólásszabadság jogát a civil szervezetek – írta a szervezet. Szerintük az, hogy a norvég alapok pályázatainak lebonyolítását végző négy alapítványt komolyan átvilágították, azt sugallja, hogy a kormány célpontba akarja állítani a civil szervezeteket.

Hangsúlyozták, hogy az Amnesty International is aktív kontrollt gyakorol és számos területen együttműködik a Norvég Alap által támogatott szervezetekkel.

A kormány vádja szerint a norvég alapokból politikai szervezeteket és pártokhoz szorosan kötődő civil szervezeteket támogatnak. Kormányzati ellenőrzés alá akarják vonni az alapot, noha tegnap az Átlátszó megírta, hogy az állam civil támogatási alapja is elég furcsán oszt pénzt, például kutyakozmetikával segítik elő a Kárpát-medencei együttműködést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik