Belföld

Titkolják, mire ment el 1,1 milliárd

A Magyar Államkincstár nem árulja el, hogy mire költötték az egyéni képviselőjelöltek a fejenként egymillió forintos támogatásukat, pedig az új kártyás rendszerben ez igen jól nyomon követhető – írja a Blikk.

A jelöltek egy kincstári kártyát kaptak az egymilliós összeggel. Az utalásokat a Magyar Államkincstár oldaláról intézhették csak, a kártyáról pedig nem lehetett készpénzt felvenni, így minden egyes kártyahasználat is nyomon követhető. Összesen 1 milliárd 102 millió forintról van szó: 597 jelölt vette fel a pénzt, 505-en pedig a pártjuknak ajánlották fel, de az így átadott összeg tekintetében ugyanolyan szabályok vonatkoztak a pártokra, mint a jelöltekre – derül ki a Blikk cikkéből.

Hiába kérte ki az adatokat a Transparency International, a Magyar Államkincstár nem adott erről információt. „Egyetlen jó elem volt a törvényben, ám ezzel most azt is kiherélték. A kincstár arra hivatkozva utasította el adatigénylésünket, hogy az számlaszintűen aprólékos” – mondta a Blikknek Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, aki bírósághoz fordul az adatokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik