Belföld

1,3 millió iskolatáskát dobnak a sarokba

Véget ér a tanév az általános- és középiskolai diákok számára, legközelebb szeptember elsején, hétfőn kell iskolába menni. Kevesebbet költenek a szülők nyári táborokra, mint tavaly.

Tavaly átlagosan 26500 forint ment el diákonként napközis nyári táboroztatásra, idén ez az összeg 18 ezerre apadt – tárta fel az MTI. Az ott alvós táborokra 30 ezer forintot költenek, ez 2650 forinttal kevesebb, mint a múlt évben. A szülők negyede kalandtáborba küldi gyermekét, a sporttáborok és nyelvi táborok népszerűsége egyformán 13 százalék, ezután jönnek a tánc-, készségfejlesztő-, kézműves- és vizes táborok. A sporttáborok 2013-ban csak a hatodik legnépszerűbbek voltak.

Sok diák dolgozik nyáron, mint minden évben, most is azt javasolják nekik, hogy csak diákszövetkezeteken keresztül vállaljanak munkát. A minimálbért, óránként 584 forintot mindenképp megkapják a diákok, de ebből még lejön a 16 százalékos személyi jövedelemadó. Programozási, fejlesztői munkával akár 1500 forintot is meg lehet keresni óránként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik