Belföld

Újdonság a térségben a kormány új ötlete

A Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra, a Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe, a Miniszterelnökséghez tartozó vidékfejlesztési államtitkárság Kecskemétre költözne. A térségben ez újdonságnak számít, a szomszédos országokban mindenhol a fővárosban koncentrálódnak a kormányhoz tartozó intézmények. De a magyarhoz hasonló rendszerre is van példa.

A magyar kormányzati intézmények hosszú idő óta a fővárosban vannak, most viszont a kormány tervei alapján ez gyökeresen megváltozhat: elképzelhető, hogy Debrecenig kell majd annak utazni, akinek a Földművelésügyi Minisztériumban lesz intéznivalója.

A nagyobb változások 2016-tól várhatóak: a Földművelésügyi Minisztérium ekkor költözne Debrecenbe, a honvédelmi tárca pedig Székesfehérvárra. A vidékfejlesztési államtitkárság viszont már az idei év végén Kecskemétre kerülhet.

Hungarikum-e az ilyen rendszer? Részben igen. Csehországban például minden minisztérium Prágában van, Szlovákiában pedig ugyancsak a fővárosban, Pozsonyban. Fővárospárti Lengyelország és Ausztria is. Ukrajnában is a fővárosban, Kijevben vannak a minisztériumok, és nem találtunk Romániában sem vidéki apparátust.

Nem példa nélküli

Ugyanakkor az Index cikkéből azt is tudhatjuk, hogy Németországban már más a divat: hiába székel Berlinben a szövetségi kormány, nem a fővárosban van az összes minisztérium. Hat Bonnban maradt az újraegyesítés után is, bár mindegyiknek van berlini kirendeltsége.

Észtországban a második legnagyobb város, Tartu szerepe kiemelt a főváros mellett. Itt van az észt legfelsőbb bíróság és az oktatási és tudományügyi minisztérium, sőt, a balti államok nemzetvédelmi egyeteme, a Balti Védelmi Kollégium is, Tallintól 180 kilométerre.

Lázár János a költözést azzal indokolta, hogy “a vidék megérdemli a minisztériumokat”. A terv pozitív hatásait egyelőre nem látni, ellenben az már most szóba került, hogy drága és nehézkes lehet a költözés. Nem beszélve arról, hogy a minisztériumok messzire kerülnek az országos sajtótól, így munkájuk jóval nehezebben lesz ellenőrizhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik