Belföld

Lesz olyan tanár, aki 400 forintos béremelést kap

Nem lesz tíz százalékkal magasabb a tanárok fizetése, hanem a teljes tervezett béremelésből kapnak meg újabb tíz százalékot – írja az Eduline.

A teljes fizetésemelés hatvan százalékát tavaly szeptemberben kapták meg a tanárok, idén és a következő három évben még tíz-tíz százalékkal lesz magasabb a bérük – írja az oktatási portál. Lesz, aki mindössze 406 forinttal kap többet – a középfokú végzettségűek járnak így. Az alapszakos végzettségű tanárok öt és fél ezer, a mesterszakosok csaknem hétezer forinttal több pénzt vihetnek haza.

A pedagógusfizetésekre a minimálbér növekedése is hatással van, az illetményalapot ehhez kötik. A legjobban azok a tanárok járhatnak, akik legalább 14 éve vannak a pályán, van szakvizsgájuk, április végéig feltöltötték a portfóliójukat és jelentkeztek egyszerűsített minősítési eljárásra. Egy 18-20 éve dolgozó egyetemi végzettségű tanár „Pedagógus II” fokozatban bruttó 290 ezer forintot kereshet, ebbe a kategóriába januárban kerülhetnek át a jelentkezők.

Valahol Európában

Európában az Európai Bizottság 2011-es felmérése szerint csak Románia, Bulgária, Lettország, Észtország és Szlovákia tanárai állnak csehebbül, azaz rosszabbul a magyarországi kollégáiknál. A probléma az, hogy a legtöbb országban a pedagógusok nem tudják megduplázni a fizetésüket a karrierjük során (kivéve Románia (!), Portugália, Ciprus). Érdekes, hogy míg akkoriban (2009-2010) 12-13 ezer eurónyi forintot vághattak zsebre idehaza az általános iskolai tanárok, addig pl. Cipruson és Portugáliában is ennek jó háromszorosát – vannak, ahol tehát tényleg tuisztában vannak az oktatás jelentőségével, és úgy is kezelik a dolgot. A középiskolai fronton is hasonló a helyzet, itt a magyar átlag 18 ezer euró volt, míg egy osztrák vagy holland tanár 50-60 ezer eurót kapott egy évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik