Belföld

„Ti büdös nácik vagytok, mi pedig büdös cigányok”

Ismét nagyot alakít Cserdi polgármestere. A baranyai településen a helyi cigányság német önkéntesekkel együtt újítja fel a falu holokauszt-emlékművét.

„Ti büdös nácik vagytok, mi pedig büdös cigányok” – ezekkel a szavakkal próbálta érzékeltetni Bogdán László, Cserdi polgármestere a cigány és a német nemzet közötti párhuzamot.

A baranyai település vezetője két hete látogatott el a német Duisburgba, ahol az eredeti felkérés szerint a községről kellett volna beszélnie, ám a közismerten szókimondó Bogdán László úgy érezte, nem mehet el szó nélkül a második világháború népirtása mellett, főleg akkor, ha a német és a cigány fiatalok közötti kapcsolatépítés a cél.

Fotó: Brém Zsolt

„Ha nem beszélünk valamiről az legalább akkora bűn, mintha nem vennénk róla tudomást. A fenti polgárpukkasztó mondatommal a sztereotípiákra akartam rávilágítani, és arra, hogy bár sokszor ezt gondoljuk egymásról, a cél az, hogy ledöntsük a falakat, és megismerjük az előítéletek mögött az embert” – mondta a polgármester.

Cserdi csoda

A község vezetőjét még tavaly kereste meg egy német szervezet Young Workers for Europe elnevezésű kezdeményezésükkel. A szervezet hallott Bogdán elhíresült köcsögmentesítő akciójáról, ezért úgy gondolták, Cserdi megfelelő helyszín lehet a programhoz, melynek célja, hogy egy többlépcsős képzés során a német fiatalok megtanuljanak felelősen gondolkodni, együtt dolgozni különféle nemzetekkel, és fogadják el a másságot – mondta Thomas Kriege, a Duisburger Werkkiste elnevezésű katolikus szervezet tanára, a társaság egyik kísérője.

„A Ruhr-vidéken, és konkrétan Duisburgban is nagy nehézséget okoz a cigánykérdés megoldása. Az uniós nyitás óta rengeteg roma érkezett a településre Bulgáriából és Romániából, áldatlan állapotok vannak, a cigánytelepeken élőket pedig nagyon nehéz integrálni a társadalomba. A közös munka során kialakul egyfajta barátság és mindenki számára világos lesz, hogy ugyanolyan emberek vagyunk mindannyian” – tette hozzá Thomas.

A tízfős társaság néhány napja érkezett Cserdibe, ahol elsőként a település holokauszt-emlékműve tövében átbeszélték a nácik bűneit, kiemelve azt, hogy a mai német fiatalságnak már nem kell szégyenkeznie a múlt történései miatt.

A munka dandárját a következő napokban végzik: a helyi cigánysággal közösen felújítják a holokauszt-emlékművet és a templom előtti teret.

Bogdán László pedig tartogat még egy kis meglepetést a fiataloknak. A településen roma skanzen építésébe kezdtek, egészen pontosan autentikus cigány vályogházakat építenek. Így a német fiataloknak pénteken még egy kis sárdobálásban is részük lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik