Belföld

Nyári jó tanácsok gazdiknak

Védjük meg az állatainkat a nagy meleg veszélyeitől.

Az emberekhez hasonlóan az állatok is nehezen viselik a száraz, kánikulai napokat. Meleg időben a házi kedvencek is fokozott odafigyelést igényelnek. A felelős állattartók legfontosabb nyári teendőit Balogh Ernő, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnöke foglalta össze portálunknak.

A meleg nyári napokon a gazdiknak biztosítaniuk kell hűvös, árnyékos, védett helyet, valamint megfelelő mennyiségű vizet a házi kedvenceik számára. Fontos továbbá, hogy a vizet naponta többször is cseréljük, mert az felforrósodik, ami szintén nem egészséges – mondta el az okleveles állatvédőr, külön kimelve, hogy különösen a láncra kikötött kutyusok vannak ezekben a napokban komoly veszélynek kitéve.

Bár a kutyák a lihegésükkel valamelyest tudják hűteni magukat, ha kánikula van érdemes kicsit rásegíteni nekik ebben.

Ilyenkor benedvesíthetjük a bundájukat, vagy épp megfürdethetjük őket, ha szeretik. A lakásokban, házakban is fontos a biztonság. Húzzuk el a sötétítő függönyöket, a rolót engedjük le, csináljunk árnyékot. A ventilátorok és a különböző klímarendszerek nem egészségesek, de sokszor igénybe kell vennünk őket.

Az állatvédő egyesület elnöke szerint az is fontos, hogy a meleg napokon mit illetve mennyit adunk enni a négylábúaknak.

Az étkeztetésükre is oda kell figyelnünk. Bár hőségben kevesebbet esznek, ne hagyjunk a tányérjukban megmaradt ételt. Az állateledel a melegben könnyen megromlik, és így hasmenést okozhat. A folyadékvesztés miatt az állat könnyen kiszáradhat – árulta el Balogh Ernő, kiemelve még egy fontos szabályt, miszerint kocsiba zárni állatot szigorúan tilos.

Ha ilyennel, vagy napon hagyott, kikötött, bezárt állattal találkozunk, azonnal értesítsük a rendőrséget, illetve a helyi állatvédelmi szervezeteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik