Belföld

Könnyen megúszhatja a TV2 a reklámadót

Már szerdán elfogadtathatja a Parlamenttel a kormánypárt a nagy vihart kavart új adót. Egyes esetekben könnyíthetik a terhet, egyesek szerint ez a TV2-nek kedvezne.

Rendkívüli gyorsasággal veri át a Fidesz a reklámadót a Parlamenten. Kedd este megkezdik a vitáját és szerdán már meg is szavazzák. A múlt héten a Story4 és a Hír24 mellett több mint 60 televízió, rádió, online és nyomtatott lap tartott tiltakozó akciót. A kormányt és a Fideszt ez nem hatotta meg, sőt zsarolásként értékelték. Benyó Rita tudósítása.

Kimentenék a TV2-t?

Kedden késő este az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága elfogadott egy módosító indítványt, miszerint mérséklődhet a reklámadó idei mértéke azoknál az érintett médiavállalkozásoknál, amelyek a társasági adóban vagy a személyi jövedelemadóban a korábbi években elhatárolt veszteséget halmoztak fel.

A szocialista Bárándy Gergely a jobbikos Szilágyi Györggyel együtt arra várt választ: mely médiumok a módosító javaslat kedvezményezettjei. A független Fodor Gábor szerint az egész törvényjavaslat a sajtószabadságot fenyegeti, a módosító javaslat pedig a TV2-nek kedvez. A szocialista Tóth Bertalan lex TV2-nek titulálta a módosítást, és a törvényjavaslat legfelháborítóbb részének nevezte a bizottsági javaslatot.

A fideszes Balla György viszont úgy érvelt: az előterjesztés nem tesz különbséget kormánypárti vagy ellenzéki médiumok között. A kis médiumokat szinte érintetlenül hagyja – mondta -, miközben “a ránk sok szennyet bocsátókat jóval nagyobb mértékben adóztatja”.

Frakciótársa, Szabó Zsolt egy ellenzéki kritikára válaszul úgy vélekedett: az adózás szempontjából éppen jó időpontban születik az idei adóévre vonatkozó javaslat. Arra a bírálatra pedig, amely szerint az ellenzékieknek ártana, a kormánypártiaknak pedig kedvezne a most benyújtott módosítás, azt mondta: hogy kinél keletkezett elhatárolt veszteség a társasági vagy a személyi jövedelemadó adó miatt, belső információ, a mérlegből vagy az eredménykimutatásból nem derül ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik