Belföld

Hőség – itt a figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztet, hogy kedden az ország keleti felében a napi középhőmérséklet 25 °C felett alakulhat.

Az év első hőséghulláma megterheli a szervezetet – hívta fel a figyelmet korábban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az Országos Környezetegészségügyi Intézet több évre visszamenő vizsgálatai azt mutatják, hogy az első nyári hőséghullám terheli meg legjobban a szervezetet. Bizonyítottan nő a koraszülés kockázata, különösen fontos, hogy a várandósok védekezzenek a forróság ellen. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja.

Így védekezhet

Az ÁNTSZ szerint a kockázatok csökkentéséért egyszerű óvintézkedésekkel is sokat lehet tenni. Ajánlott a többszöri zuhanyzás langyos vagy hideg vízzel, víz, tea, szénsavmentes üdítő fogyasztását, de jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és érdemes leveseket is fogyasztani. Nem ajánlott a kávé, az alkohol, a cukros, szénsavas üdítő. Aki teheti, a déli órákat töltse zárt helyen vagy sötétített helyiségben. A szabadban a csecsemők, kisgyermekek árnyékban legyenek, és sose hagyjanak gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint kedden hét (Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok) megyében a napi középhőmérséklet 25 °C felett alakulhat.

Hétfőn derült, napos, száraz időre lehet számítani. Az  Alföldön helyenként megélénkülhet a szél, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 12- 18, a legmagasabb hőmérséklet 30-34 fok között valószínű. Az UV sugárzás hétfőn nagyon erős (7.5) lehet, ilyenkor elég 15-20 perc a leégéshez.

Kedden és szerdán is általában derült lesz az ég, néhol lehet kevés gomolyfelhő, de csapadék nem várható. Kedden a minimumhőmérséklet 13-19, a maximumhőmérséklet 31-35 fok között alakul. Szerdán a leghűvösebb órákban 14-20 fok lehet. Nappal 29-35 fokig emelkedik a hőmérséklet, északkeleten lesz a kevésbé meleg.

Csütörtökön délután, este északon és nyugaton megnövekszik a felhőzet, és helyenként zápor, zivatar is kialakulhat, de másutt túlnyomóan derült idő lesz. A szél megélénkül, zivatar környékén átmenetileg meg is erősödhet. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb hőmérséklet 28-32 fok között lehet.

Lehűlés kezdődik

Pénteken változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. Helyenként megerősödhet a szél. A leghűvösebb órákban 15-20, nappal 25-30 fok várható.

Szombaton és vasárnap változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként előfordulhat záporeső. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb hőmérséklet 23-28 fok között alakul. Vasárnap a minimumhőmérséklet 10-16 fok között alakul, nappal 21-26 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik