Belföld

Emlékezni és emlékeztetni

Szoborműavatással, koncerttel, konferenciával és egy, a vészkorszak mártírjait bemutató albummal tiszteleg a város a holokauszt hódmezővásárhelyi áldozatainak emléke előtt.

A magyar zsidóság gettókba kényszerítésének és deportálásának, illetve az első vásárhelyi pogrom hetvenedik évfordulóján az önkormányzat és a város kulturális intézményei szoboravatással, koncertekkel, a helyi történéseket feldolgozó konferenciával és egy, a vészkorszak mártírjait bemutató kiadvánnyal tiszteleg az áldozatok emléke előtt.

A most készülő programsorozatról Almási István polgármester és Árva László, az Emlékpont vezetője beszélt a sajtónak.

Elmondták, június 15-én, vasárnap adják át a zsinagóga udvarán felállított Emlékezés emlékeztetés című, a koncentrációs táborok borzalmas világát megidéző szoborcsoportot. Nagy Attila szobrász- és Rományi László festőművész közös alkotását Gyulai József, Széchenyi-díjas fizikus avatja majd fel.

Június 16-án Fájó veszteségektől szívünk vérzik – Zsidósors a Dél-Alföldön címmel történész konferenciát tartanak az Emlékpontban. Itt mutatják be az érdeklődőknek Makó Imre levéltáros Vihar és vész közepette című, a holokauszt vásárhelyi áldozatait bemutató hiánypótló kötetét.

Június 21-én, a Múzeumok Éjszakáján zenés, illetve gasztronómiai programokra várják a vásárhelyieket a Magyar Tragédia 1944. kiállítóhelyen. A klezmer régi és modernebb változataival, illetve a zsidó konyha különlegességeivel is megismerkedhetnek majd a látogatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik