Belföld

Kormánykritika miatt rúghatták ki az Origo főszerkesztőjét

Az Origo tulajdonosa váratlanul felmondott Sáling Gergőnek, a lap főszerkesztőjének. A 444 úgy tudja, hogy politikai nyomás állhat a háttérben.

Érzékenyen érinthette Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy az Origo megírta: Lázár Jánosnak hét nap alatt kétmillió forintos hotelszámlát sikerült összehoznia egy munkatársával. Lázár a cikk után sértett hangú közleményben név szerint is említette az Origo újságíróját, Pethő Andrást. A 444 szerint ez lehetett az utolsó csepp a pohárban, ami miatt távoznia kellett Sáling Gergőnek, de korábban is érezhető volt feszültség a tulajdonos és a szerkesztőség közt. Ilyen eset lehetett például, amikor az Origo szolidaritást vállalt a Hír24, a 444, a Cink és a Magyar Narancs mellett, amelyeket nem engedtek be a Fidesz választási rendezvényére.

Sáling Gergő 2002 óta dolgozott az Origonál, tavaly november óta volt főszerkesztő, miután Gazda Albert távozott a laptól. “Tiszteletet az Origo.hu főszerkesztőjének!” – ez az üzenet volt olvasható éjjel a portál fejlécében.

A Kettős Mérce közéleti blog szolidaritásból csendes vonulást szervez kedden 17 órától. Az Origo Dob utcai szerkesztőségétől készülnek a Kossuth térre vonulni. Felhívásukban azt írják, hogy az Origo munkatársai mellett azon civilszervezetek mellett is kiállnak, amelyeket a Norvég Civil Alap forráselosztásával összefüggésben pártkötődéssel vádol a kormányzat.

Az Origo tulajdonosa a Magyar Telekom érdekeltségébe tartozó Origo Zrt. egyelőre nem nyilatkozott a témában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik