Belföld

Éhes minden második magyar gyerek

A vs.hu idézi a Gallup kutatását, amely az OECD-tagországokban mérte, hányan nem tudnak megfelelő mennyiségű élelmet venni családjuknak.

A 34 OECD-tagországban átlagosan minden ötödik gyermeket nevelő családnak nem jutott elég étel. Magyarországon majdnem minden másodiknak. 2013-ban ezzel Magyarország második lett (47 százalék) a negatív listán Törökország (50 százalék) mögött.

A válaszadók között 35 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik nem engedhettek meg maguknak elegendő ennivalót, ráadásul az összes OECD-ország közül 2007 és 2013 között Magyarországon nőtt leginkább az ételért küzdők aránya.

A WHO szerint az alapvető szükségletek része, hogy mindenki legalább kétnaponta hozzájusson húshoz vagy halhoz (vagy ezek vegetáriánus megfelelőjéhez), és az EU statisztikai hivatala szerint Magyarországon az emberek egyharmada nélkülöz ebből a szempontból – emlékeztet a vs.hu.

Néhány napja az Európai Bizottság tett közzé riasztó felmérést, amely négy kategóriába sorolta a tagállamokat: alacsony, közepes, magas és nagyon magas kockázatú országok. Utóbbi csoportba került Magyarország (Lettországgal, Romániával és Bulgáriával), mivel a gyermekek 40-52 százaléka érintett a szegénység és társadalmi kirekesztettség szempontjából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik