Belföld

Navracsics Tibor az elvesző jövőről

„Miközben otthon mindent megteszünk szeretteinkért, a közélet arénájában sokszor mintha elfeledkeznénk róluk.”

A miniszterelnök-helyettes abban bízik, hogy a „Kedves Olvasó, most, így november vége felé feltehetően egy többé-kevésbé jól fűtött lakásban, kényelmesen bebútorozott, otthonos környezetben, (…) boldog családban lapozgatja” a Heti Válasz legfrissebb számát. Ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy Magyarországon jelenleg a gyermekekre rengeteg veszély les. Csak tavaly több mint 15 ezer bűncselekményt követtek el ellenük, harminc százalékuk reggeli nélkül megy iskolába, négyszázezren a szegénységi küszöb alatt élnek. Ez két Debrecennyi város.

Navracsics Tibor szerint az elszegényedés veszélye „az elvált szülőknél, nagycsaládosoknál, devizahiteleseknél konkrét, napi fenyegetés. Elgondolkodtató, hogy az Európai Unió országai közül csak Romániában nagyobb az átlagos szegénységi és gyermekszegénységi mutató közötti különbség, mint nálunk” – teszi hozzá.

„A magyar belpolitika túl sokszor szól csak az egészséges felnőtt férfiak problémáiról. Miközben otthon mindent megteszünk szeretteinkért, a közélet arénájában sokszor mintha elfeledkeznénk róluk. Márpedig Magyarországnak csak akkor van jövője, ha a segítségre és védelemre váró emberekre fokozottan odafigyelünk” – írja.

Navracsics Tibor olyan Magyarországban hisz, „amely mindenki köztársasága. A tehetségeseké, gazdagoké, sikereseké, de azoké is, akik kevésbé szerencsések. Jövőnk olyan lesz, amilyenné a mát tesszük gyermekeinknek”. A miniszterelnök-helyettes szerint sokszor nem is pénz, csak szándék kérdése, hogy odafigyelünk rájuk, védjük őket, igazi közösségként óvjuk és segítjük a védelemre szorulót; vagy éppen a farkastörvényű dzsungelbe kieresztve, magára hagyva engedjük eltűnni. Illúzióit, terveit, végül őt és a jövőnket is – zárja írását a miniszterelnök-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik