Belföld

Nehéz nap elé néz az MSZP

Teljes tisztújítás kiírásáról dönthet ma a szocialista párt országos választmánya.

Botka László választmányi elnök pénteken jelentette be, hogy az MSZP megyei elnökökből álló országos párttanácsa felmenő rendszerű tisztújítás kiírását javasolja a választmánynak. Mint mondta, ez a helyi és a megyei szintet is érintő tisztújítás az egyetlen alapszabályszerű javaslat.

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke ugyancsak pénteken jelezte, hogy “lemondott annyi elnökségi tag, ami ezt a tisztújítást lehetővé teszi”.

Az alapszabály szerint ugyanis, nem csupán akkor kell kongresszust összehívni, ha a pártelnöki tisztség betöltetlenné vált, hanem ha az országos elnökség tagjainak száma az eredeti létszám kétharmada alá csökkent.

Mesterházy Attila pártelnök csütörtökön jelentette be lemondását magára vállalva ezzel az országgyűlési és az európai parlamenti választás kudarcát.

Pénteken az is kiderült, hogy július 19-én választhatják meg a párt új elnökét, ugyanis várhatóan akkor hívják össze a tisztújító kongresszust.

Az MSZP országos elnöksége vasárnap este, az EP-választás eredményének ismeretében még csak felajánlotta lemondását a párt választmányának. A választást a Fidesz-KDNP a szavazatok 51,49 százalékával nyerte meg, a Jobbik 14,68 százalékkal a második, az MSZP 10,92 százalékkal a harmadik, a Demokratikus Koalíció 9,76 százalékkal a negyedik, az Együtt-PM 7,22 százalékkal az ötödik, az LMP 5,01 százalékkal a hatodik lett a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása alapján.

Azt már a parlamenti választás után tartott, április 12-ei választmányi ülés után bejelentették, hogy május 31-én is ülést tart a testület, amelyen elemzik a választási kudarc okait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik