Belföld

„Nem csak jog, kötelesség is vizsgálni” a norvég pénzeket

A kormány nem adja fel, mindenképpen vizsgálódna a Norvég Alapból hazánkba érkező pénzek után. Ezt Csepreghy Nándor helyettes államtitkár ígérte egy sajtótájékoztatón.

Úgy látszik, hiába írtuk azt, hogy Lázár János csak ijesztgetett. Az államtitkár a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt kérte korábban, hogy vizsgálódjanak, erre válaszolták azt, hogy a hazánk által aláírt együttműködési megállapodás szerint a magyar kormánynak nincs ellenőrzési jogköre az Alap fölött. Lázár János levelet is kapott az Alap kezelését koordináló brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatójától – úgy tűnik, hiába.

Vizsgálat mindenáron

A Magyar Kormánynak nemcsak joga, de kötelessége is vizsgálni azt, hogy a Norvég Alapból hazánkba érkező pénzek felhasználása körül minden a legnagyobb rendben zajlott-e az elmúlt években – derül ki az MTI–OS-nek megküldött szövegből, ugyanis Csepreghy ma sajtótájékoztatót tartott Norvég Alap-ügyben.

Csepreghy Nándor sajtótájékoztat
Kép: MTI

A nemzetközi megállapodásra is kitért a helyettes államtitkár, szerinte a „nemzetközi megállapodás ennek a pénznek a jogosultja Magyarország összes állampolgára, tehát közérdek felügyelni, hogy valóban az összes állampolgár érdekében és nem azok egy – politikailag definiálható – csoportja hasznára lettek a források felhasználva”.

Nincs más megoldás

„Így nem maradt más megoldás a helyzet feloldására, mint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal bevonása” – szögezi le a közlemény. „Éppen ezért érthetetlen, miért vonakodik az Ökotárs alávetni magát a vizsgálatnak – csak annak áll érdekében kibújni egy vizsgálat alól, akinek takargatnivalója van. Az pedig az európai gyakorlatban példátlan, hogy egy idegen hatalom nyíltan egy másik ország törvényeinek be nem tartására buzdít. Norvégia éppen ezt teszi, amikor arra utasítja az Ökotársat, hogy tagadja meg a KEHI felé információk kiadását” – írják.

Utalva ezzel arra, hogy az Ökotárs igazgatója korábban úgy nyilatkozott, nincs takargatni valójuk, minden arra jogosult szervvel együttműködnek, de a tisztázatlan célú vizsgálatokat zaklatásnak tartják.

Árral szemben

„A Magyar Kormány annál inkább elkötelezett a KEHI-vizsgálat lefolytatása mellett, minél nagyobb az ellenőrzéssel szembeni ellenállás. Célunk nemcsak annak tisztázása, milyen körülmények között és kik jutottak támogatáshoz a Civil Alapból, hanem annak is a végére járunk, hogy miért nem kaptak olyan szervezetek, amelyek minden kritériumnak megfeleltek, és egyetlen hibájukként csupán az volt felróható, hogy ideológiájuk nem a támogatók alapelveivel azonosak” – így Csepreghy. Úgy látszik, újabb frontot nyitott a szabadságharc. Most a norvég partoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik