Belföld

Lázár csak ijesztgetett, nem vizsgálhatják a Norvég Alapot

Hiába kérte fel teljes körű vizsgálatra a Miniszterelnökség a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, ezt nem tehetik.

Korábban már írtunk róla, a kormányzat gyanúja szerint a Norvég Alap az LMP szatellitszervezetét támogatja, ezért kezdeményezték a Kehinél a vizsgálatot. Az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civilszervezeteket támogattak – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Nem vizsgálódhatnak

Most kiderült, a Kehi nem vizsgálódhat, az Index azt írja, hogy a hazánk által aláírt együttműködési megállapodás szerint a magyar kormánynak nincs ellenőrzési jogköre az Alap fölött. Erről levelet írt a Norvég Alap kezelését koordináló brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója Lázár Jánosnak.

Az FMO-igazgató leszögezi, hogy a programért az FMO a felelős, a támogatott ország, tehát Magyarország sem pénzügyi, sem egyéb felelősséget nem vállal, így nem is ellenőrizhet.

„Az Ökotárs rendszeres szakmai és pénzügyi beszámolókat küld az FMO-nak, amelyeket eddig mindig megfelelőnek találtak és elfogadtak” – nyilatkozta a portálnak Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója, majd hozzátette, nincs takargatnivalójuk, minden arra jogosult szervvel együttműködnek, de a tisztázatlan célú vizsgálatokat zaklatásnak tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik