Belföld

Szabadság volt, Horthy lett, Fő lesz

Hibás döntésnek nevezte Gyömrő polgármestere, hogy két éve Horthy parkká nevezték át a Szabadság teret. Fő tér lesz a közterület.

Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) polgármester a 2012-es döntésről azt mondta, hogy két éve helytörténeti érvek alapján hozták meg döntésüket, ám ez később “hibának bizonyult”. “Én készen állok a hibámat elismerni, hibás döntésemen változtatni és bocsánatot kérni mindazoktól, akiknek korábbi döntésem fájdalmat okozott” – idézte az önkormányzat MTI-hez elküldött közleménye a polgármester szavait.

Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör) alpolgármester ugyancsak kiemelte: rosszul ítélték meg a helyzetet. Az elmúlt időszak folyamatos politikai támadásai, amelyek Gyömrőt negatív színben próbálták feltüntetni arra sarkallták a város vezetőségét, hogy változtasson korábbi döntésén. Szerinte “Horthy személyének, életútjának és politikai döntéseinek megítélése nem egy önkormányzat dolga, hanem a történészeké”.

A gyömrőiek eddig sem Szabadság vagy Horthy parkként emlegették a teret, hanem főtértként, városközpontként. Így Mezey Attila a Fő tér elnevezést javasolta, amit a képviselő-testület 7 igennel, 2 tartózkodás mellett elfogadott. Így június elsejétől a közterület neve Fő tér lesz. A testületi ülésen két képviselő, Spaits Miklós (Fidesz) és Gáspár Krisztián (Társaskör) nem vett részt.

A gyömrői önkormányzat képviselő-testülete egyetlen jobbikos tagjának javaslatára 2012. április 23-án határozott arról: a gyömrői Szabadság tér júniustól Horthy Miklós volt kormányzó nevét viselje. A lakosság egy részének tiltakozása nyomán végül csak a téren lévő parkot nevezték át. Helyiek többször jelezték, számukra elfogadhatatlan, hogy akár a teret, akár a parkot Horthyról nevezzék el, majd pártok, szervezetek támogatásával aláírásgyűjtést kezdtek népszavazás megtartásáért. A tavaly januárban megtartott referendum azonban érvénytelen lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik