Belföld

Négy nap börtön csikkeldobásért

A tiszavasvári rendőrök a kerékpárok műszaki állapota, eldobott csikkek vagy éppen elcsatangoló gyerekek miatt büntetik több tízezer forintokra a tiszabűdi városrészen élőket.

A leggyakoribb büntetések a lapos gumiért, kopott gumiért, macskaszem vagy lámpa hiányáért járnak – részletezi a Roma Sajtóközpont helyszíni riportja alapján a Magyar Narancs. Vannak, akiket havi rendszerességgel büntetnek ehhez hasonló kihágások miatt. Volt, akit azért bírságoltak meg 20 ezer forintra, mert eldobott egy csikket. Kiskorú veszélyeztetése jogcímen egy nagymamát azért vontak eljárás alá a rendőrök, mert az unoka 100 méterre csatangolt el, legalábbis a jegyzőkönyv szerint. Az asszony és szomszédok ezzel szemben 20 méterről beszélnek.

„Amennyiben a rendőr tetten ér egy állampolgárt – aki a jogsértést a helyszínen elismeri –, figyelmeztetésnek vagy helyszíni bírság kiszabásának van helye, ami ötezertől ötvenezer forintig terjedhet” – tájékoztat az illetékes Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságapitányság sajtósa.

A rendőrség statisztikái szerint bírságok száma összességében csökkenőben van a városban: míg két éve 1524 darab csekket állítottak ki a tiszavasvári rendőrök, addig ez a szám 2013-ban 1336-ra csökkent. Nőtt viszont a figyelmeztetések, tehát a fizetés nélkül megúszható rendőri közbeavatkozások száma: 126-ról 317-re. Azonban ezekből az adatokból nem derül ki, hogy ez a csökkenés mennyiben vonatkozik a tiszabűdi városrészre.

A szegénységben élők a büntetéseket többnyire kifizetik, de egy részük közmunkában dolgozza le az összeget. Naponta 5000 forintot lehet így kiváltani. Akik későn jelentkeznek közmunkára, vagy nem ismerik el a felelősségüket, azok börtönbüntetéssel szintén naponta 5000 forintot válthatnak ki. Egy személy naponta kb. 2300 forintba kerül a börtönnek, így a 20000 forintos büntetés végül az adófizetőknek kb. tízezer forintját viszi el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik