Belföld

Kiakadt a gyerekmenün az ombudsman

Nyalóka tízóraira, ropi uzsonnára - Székely László alapjogi biztos a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ több intézményében vizsgálódott, két magyarbánhegyesi lakásotthonban helyszíni ellenőrzést is tartott. Elkeserítő körülmények fogadták.

A Magyar Nemzet cikke szerint az étlaptervből kiderült: tejet vagy kakaót jellemzően szombaton és vasárnap reggelire kapnak a gyerekek, joghurtot heti egyszer. Gyümölcs heti két, legfeljebb három alkalommal, nyers zöldség pedig elvétve szerepel az étlapon. Tízóraira, uzsonnára a gyerekek többször kapnak nápolyit, pattogatott kukoricát, kekszet, de előfordul, hogy csak nyalóka a tízórai. Főzelék hetente egy, illetve két alkalommal kerül az asztalra. Vacsorára virslit, pizzát, szendvicset, tejbedarát kapnak a gyermekek, de előfordul, hogy a ropiból álló uzsonna után héjában főtt burgonya a vacsora.

Az intézményekben egy főre havi 23 ezer forintos ellátási díjat határoztok meg, ebbe pedig az étkezésen kívül a tisztálkodási szereket, a bérletet, a levelezéshez szükséges költségeket és a szabadidős tevékenységek árát is belekalkulálták. Az alapjogi biztos szerint ennyi pénzből lehetetlen a gyerekek teljes körű ellátását biztosítani. Az egyik lakásotthonban ráadásul állandó fekhelyként fotelágyakat használnak, és rendszeresen ezeken alszanak a gyerekek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik