Belföld

Bajnai vélhetően a jövő héten mond le mandátumáról

Szelényi Zsuzsa váltja a volt miniszterelnököt a t. Házban.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök ugyan beült a t. Házba, ám ahogy korábban ígérte, lemond az Összefogás országos listáján szerzett parlamenti mandátumáról. Immár a hozzávetőleges céldátum is megszületett: a vasárnapi EP-választások után ereszti el a képviselőséget – ezt az Együtt-PM sajtóosztályáról közölték lapunkkal.

Forrás: Facebook/Hír24 Tv

Bár hivatalosan a párt elnöksége határoz a gazdátlanná váló országgyűlési hely sorsáról, információnk szerint a döntés már megszületett. Eleinte úgy volt, hogy Szigetvári Viktor ül be elnöke helyére, ám végül állítólag arra hivatkozva nem vállalta a feladatot, hogy frakció nélkül szerény lehetősége maradna politizálni a Házban. (Az Együtt-PM csupán négy képviselőt juttatott a parlamentbe, frakció pedig a hozzá tartozó bizottsági helyekkel, felszólalási lehetőséggel, pénzzel öt főtől dukál.)

Szigetvári rükvercével az egykori Fidesz-alapító Szelényi Zsuzsa lett a befutó. Rá viszont várni kell, ugyanis Szelényi az EP-választásokon önállóan induló Együtt-PM listájának harmadik helyén szerepel. Hogy kijusson Brüsszelbe, közel tíz százalékot kéne elérjen a bajnaista formáció, ám a közvélemény-kutatások szerint már azt is sikerként könyvelhetik el, ha öt százalék összejön.

Fotó: Berecz Valter

Vagyis Szelényi marad idehaza, és 1994 után ismét a törvényhozás tagja lesz. Kíváncsi rá? Május kilencedikei nagyinterjúnkat itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik