Belföld

Már készülnek a dunai árhullámra

Budapesten lezárták a csatornazsilipeket. A folyó romániai szakaszán készültséget rendeltek el.

A Duna vízszintjének emelkedése miatt a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) magasvízi üzemmódra állt át, lezárták a mélyebben fekvő csapadékvíz-csatornákat és felkészültek az árvízi üzemmódra – tudatta hétfőn közleményben az FCSM. Hozzátették, hogy gondoskodtak a mélyebben fekvő csapadékvíz-csatornák lezárásáról, annak érdekében, hogy a folyó vize ne okozzon elöntéseket a városban.

Összesen 12 ponton zárták el a víz útját és ellenőrizték a zárószerkezetek biztonságos működését.
A készültség ideje alatt érkező csapadék elvezetését szivattyúk biztosítják. Egyelőre három átemelő árvízi üzemet indítottak el – közölte a FCSM.

Készültség Romániában

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna romániai szakaszán, ahol a gátak a hatóságok reményei szerint képesek lesznek ellenállni a következő napokban várhatóan növekvő vízhozamnak.

Victor Ponta román miniszterelnök vezetésével hétfőn Bukarestben ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs. A tanácskozáson bejelentették, hogy a Duna romániai szakaszán a következő napokban másodpercenként 13 500 köbméteres vízhozamre számítanak, ami azt jelenti, hogy a gátak magasságát nem haladja meg a vízállás. A hatóságok szerint kockázat a gátak ellenálló képességével kapcsolatban áll fenn.

Katasztrofális helyzet a Balkánon

A napok óta tartó esőzés, az áradások és a földcsuszamlások Bosznia-Hercegovinában mintegy 1,2 millió embert érintenek közvetlenül. Legalább harminc halálos áldozata van az ítéletidőnek az országban. Több ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát és több száz család maradt otthon nélkül, miután a földcsuszamlások házakat sodortak el.

Horvátországban 15 ezer ember kényszerült otthona elhagyására, egy ember meghalt és kettőt eltűntnek nyilvánítottak.

Szerbiában is több halálos áldozatot követelt az ár, Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök azt mondta, hogy egy évezrede nem volt ekkora ár az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik