Belföld

Fodor: legyen tabu a szex a vérellátónak!

A Magyar Liberális Párt elnöke szerint sérti az Alaptörvényt, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatója alapján a meleg férfiak nem adhatnak vért. Szerinte egy monogám meleg kapcsolat semmivel sem jelent nagyobb kockázatot, mint egy monogám heteroszexuális.

Fodor Gábor nyílt levelet írt, amelyben a dokumentum módosítására kérte az intézmény főigazgatóját. Az ilyenkor megszokott „tisztelt” megszólítás ezúttal elmaradt. A dokumentumot változtatás nélkül közöljük.

“Dr. Miskovits Eszter, Főigazgató

Az elmúlt napokban jelentős sajtónyilvánosságot kapott az Országos Vérellátó Szolgálat DON01 A01 V05 20131118 nyomtatványkód alatt 2014. 01. 01-én 2014/1. számon kiadott „Előzetes tájékoztató véradók részére“ című irata.

A tájékoztató fejlécén a következő szöveg olvasható: „Alapelv: csak egészséges ember adhat vért betegnek.“ A tájékoztató egyebek mellett az alábbi szöveget tartalmazza:

„Az alábbi magatartások jelentősen fokozzák a vérrel átvihető fertőzések kockázatát (például májgyulladás, AIDS, szifilisz), ezért ha a következő állítások Bármelyike Önre vonatkozik, ne adjon vért:

–          Intravénás (injekciós) kábítószer használata.

–          Nemi betegség.

–          Nemi kapcsolat pénzért vagy kábítószerért cserébe.

–          Óvszer nélküli nemi kapcsolat alkalmi/ismeretlen partnerrel.

–          Gyakran váltogatott szexuális partnerek.

–          Férfiak közötti nemi kapcsolat.

–          Nemi kapcsolat olyan személlyel, akire a fentiek bármelyike vonatkozhat.“

A Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselőjeként ezúton kérem, szíveskedjék haladéktalanul intézkedni aziránt, hogy a tájékoztató szövegéből a „Férfiak közötti nemi kapcsolat.“ szövegrészt töröljék, és ennek megfelelő új szövegű tájékoztatót adjon ki a Szolgálat. Egyúttal kérem, hogy a Szolgálat vezetőjeként gondoskodjék arról, hogy a véradási gyakorlatban, az itt hivatkozott kizáró ok alkalmazására ne kerüljön sor.

A tájékoztató szövege jelenlegi formájában súlyosan sérti Magyarország Alaptörvényének, valamint az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény számos rendelkezését.

Amint az Ön előtt is ismeretes, az Alaptörvény

–          I. cikk (1) bekezdése szerint „Az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége.“  A (2) bekezdés pedig rögzíti, hogy „Magyarország elismeri az ember alapvető egyéni és közösségi jogait.“

–          II. cikke kinyilvánítja, hogy „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van… az emberi méltósághoz.“

–          XV. cikkének (2) bekezdése pedig akként fogalmaz, hogy „Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés… nélkül biztosítja.

Az Alaptörvény fent hivatkozott rendelkezéseivel összhangban az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 8.§-a egyértelműen rögzíti, hogy „ Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy … valós vagy vélt

a) neme
b) szexuális irányultsága
c) nemi identitása

miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben lévő személy … részesül, részesült vagy részesülne.“

Nem lehet kétséges, hogy a vitatott tájékoztató a törvény alkalmazása szempontjából rendelkezésnek minősül, tekintve, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat hivatalos kiadványaként kifejezett felszólítást („…ne adjon vért“ ) fogalmaz meg a véradásra jelentkezők részére, és egyértelmű útmutatásul szolgál a Szolgálat munkatársai számára is a véradás gyakorlatában.

A tájékoztató vitatott szövege azt a határozott állítást fogalmazza meg, hogy a férfiak közötti nemi kapcsolat – tekintet nélkül annak természetére, körülményeire, minőségére, az abban résztvevő személyek szexuális szokásaira, magatartására, egészségi állapotára, bármely más személyes körülményükre – eo ipso jelentősen fokozza a vérrel átvihető fertőzések kockázatát, a kockázat forrása tehát önmagában az a körülmény, hogy a nemi kapcsolat két férfi között áll fenn.

Ezt az állítást azonban sem orvosi, sem más tudományos kutatás vagy vizsgálat nem igazolja, és az nem is igazolható.  Egyéb kockázati tényezők hiányában egy monogám bejegyzett élettársi kapcsolatban élő férfi pár esetében a fertőzések kockázata pontosan ugyanannyi, mint egy monogám házasságban élő férfi-női pár esetében. A véradás szempontjából fontos kockázat forrását nem a nemi kapcsolatban lévő emberek nem szerinti megoszlása jelenti, hanem az egészségi állapotukkal, életvitelükkel, szexuális szokásaikkal stb. összefüggő és a tájékoztatóban felsorolt egyéb tényezők, amelyek tekintetében azonban teljességgel irreleváns a nemi kapcsolatban lévő személyek nemi összetétele.

Az emberi méltóságot különösen súlyosan sértővé teszi a tájékoztató itt tárgyalt kitételét a tájékoztató fejlécén alapelvként kiemelt, – egyébiránt helyes – kijelentés, mely szerint „Csak egészséges ember adhat vért betegnek.“ A szövegrészek együttes jelentése ugyanis minden más értelmezési lehetőséget kizáróan az, hogy azok a férfiak, akik más férfiakkal létesítenek bárminemű nemi kapcsolatot nem egészségesek. A tájékoztató szerint csak egészséges ember adhat vért. Ebből azonban az is következik, hogy az egészséges ember adhat vért, a contrario a nem egészséges ember nem adhat vért.  A férfiakkal nemi kapcsolatot fenntartó férfiak a tájékoztató szerint nem adhatnak vért, következésképpen a tájékoztató szerint a férfiakkal nemi kapcsolatot fenntartó férfiak nem egészségesek. A tájékoztató szövegének ez az indirekt állítása elfogadhatatlan, és ellentétes nemcsak az Alaptörvény rendelkezéseivel, de az egész hatályos magyar jogrendszerrel, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvénnyel elfogadta és „normális“ kapcsolatként elismerte az egynemű párok együttélését.

Természetesen tudatában vagyok annak, milyen rendkívül fontos, mások alkotmányos jogait is szem előtt tartó érdekek fűződnek ahhoz, hogy az egészségügyi ellátásban felhasznált, donortól származó vér ne jelentsen semminemű veszélyt vagy kockázatot azokra nézve, akiknek arra szükségük van. Ennek biztosításához azonban nincs szükség arra, hogy a lehetséges donorok egy csoportját – tekintet nélkül bármilyen más körülményre – kizárólag szexuális irányultságuk okán eleve kizárják a lehetséges donorok köréből.

A tájékoztató szövege és az annak alapján folytatott gyakorlat nyilvánvalóan sérti az érintetteknek az Alaptörvény által is védett emberi méltóságát, az egyenlő bánásmódhoz való törvényes jogukat.

Tekintettel arra, hogy a 2003. évi XXVC. tv. 4.§-a alapján az egyenlő bánásmód követelményét az Országos Vérellátó Szolgálat is köteles megtartani, arra kérem Önt, hogy haladéktalanul intézkedjék a törvényellenes állapot megszüntetése iránt, továbbá gondoskodjék arról, hogy a Szolgálat gyakorlata a jövőben az Alaptörvény és más irányadó jogszabályok rendelkezéseivel összhangban legyen” – írta a Magyar Liberális Párt elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik