Belföld

Nem zárják ki a melegeket a véradásból, hanem “kiszűrik”

Egy tájékoztatóban arra kérik a homoszexuális férfiakat, hogy ne adjanak vért. A téma nem új, a Háttér Társaság a Melegekért már 2011-ben is foglalkozott a témával. Akkor "irodalmi okokkal" magyarázták a kizárást, most azt mondják, nem zárnak ki senkit, de azért a melegeket megpróbálják kiszűrni.

A 444 írta meg, hogy egy 2014-es tájékoztató szerint az Országos Vérellátó Szolgálat arra kéri a meleg férfiakat, hogy ne segítsék vérükkel azokat, akiknek erre szüksége lenne.

“Ha a következő állítások bármelyike Önre vonatkozik, ne adjon vért:

– Intravénás kábítószer használata

– Nemi betegség

(….)

– Férfiak közötti nemi kapcsolat”

Lapunk megpróbálta elérni az OVSZ-t, hogy megtudja: miért tették be ezt a kitételt is a többi közzé, a főigazgató viszont nem volt elérhető. Azt viszont a Hír24 Híradójának sikerült kideríteni, hogy a Háttér Társaság a Melegekért 2011-ben ugyancsak érdeklődött a témában az OVSZ-nél, és akkor Miskovits Eszter főigazgató az alábbiakkal indokolta a döntést:

“Az előzetes tájékoztató véradók részére leírás irodalmi adatok felhasználásával készült, amely irodalmi adatok HIV, HCV vírus magasabb átvitelét igazolják, a vérrel átvihető fertőzések kockázatát jelentősen fokozó magatartás tárgykörben. Ismert adat, hogy a HIV vírus átvitel homoszexuális férfiak körében tízszer magasabb az átlag populációénál.”

Bár ez egy elég világosnak tűnő válasz, arra azonban mégsem ad magyarázatot, hogy az efféle kizárásoknak mi az értelme, talán nem ellenőrzik a leadott vért? Az sem tisztázott, hogy miért kell az olyan meleg férfiakat kizárni, akik folyamatosan járnak HIV szűrésre, tehát bizonyítottan egészségesek. Ők miért nem adhatnak vért?

Nem kizáró ok, de…

Az OVSZ végül egy meglehetősen ellentmondásos közleményt adott ki az ügyben. Eszerint nem kizáró ok a nemi preferencia a véradásból, viszont a kockázatos magatartásúak kiszűrendők. Az OVSZ pedig a homoszexualitást is ide sorolja, tehát tulajdonképpen mégiscsak kizárják őket a véradásból. Mindezt úgy, hogy közben azt is elismerik, hogy leellenőriznek minden vért.

“Az OVSZ vérellátással kapcsolatos valamennyi tevékenysége arra fókuszál, hogy a legnagyobb biztonsággal történjen a hazai betegellátás, miközben meg kell felelnie a 3/ (2005. (II.10) EüM1 rendelet, az Európai Direktívák2 és az Európa Tanács által rendszeresen aktualizált Guide3 előírásainak. Alapfeltétel, hogy valamennyi véradáshoz kapcsoltan kötelezően ki kell vizsgálni a véradókat azokra a fertőző (Hepatitis-B, Hepatitis-C, HIV 1-2, Luesz) ágensekre, amelyekről már egyértelműen bebizonyosodott, hogy vérrel átvihetőek és a vért kapó betegekre fokozott kockázatot jelenthet a transzfúzió során. A fenti rendelet kimondja, hogy a kockázatos magatartásúak kiszűrendők, az említett kategória ide tartozik, több más egyéb, a tájékoztatóban felsorolt kategóriával együtt” – írták közleményüket, hozzátéve, hogy az OVSZ-nek folyamatosan felül kell vizsgálnia és módosítania szakmai anyagait a nemzetközi gyakorlatok, ajánlások figyelembe vételével, jelenleg is előkészítés alatt van az említett tájékoztató.

“Az OVSZ törekszik arra, hogy minden önmagát egészségesnek érző, 18-60 év közötti férfi és nő vért adhasson, hiszen az ő önzetlen véradományuk nélkül nem lehetséges az ország folyamatos vérellátása, amely a betegek gyógyulásához elengedhetetlen” – közölték.

Olvasói sztorik