Belföld

Fellélegezhetnek a győriek: már apad a Rába

Vág térségében azonban a Répce újabb árhulláma miatt emelkedik a folyó szintje.

Győrben már húsz centit apadt a Rába, a hét végéig pedig a térség folyóinak vízgyűjtő területein nem várható számottevő csapadék – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a következő napokban tartós lehet a Duna szintcsökkenése az Esztergom és Rajka közötti szakaszon, a Rábán pedig lassú apadás tapasztalható. Vág térségében azonban a Répce újabb árhulláma miatt emelkedik a folyó szintje.

A Lajta vízszintje reggel Mosonmagyaróvárnál 271 centiméter volt, ami fél méterrel haladta meg a harmadfokú készültség szintjét. A folyó itt a késő esti órákban, 280-300 centiméterrel tetőzhet. A folyó mentén zajló védekezéshez 34 embert vezényeltek át vasárnap a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságtól.

A Répcén levonuló árhullám miatt Rábakecölnél és Répcelaknál reggel nyolc órától elsőről másodfokúra emelték a készültséget, ugyanakkor a Duna apadása miatt Vének és Dunaszentpál, illetve Dunaszentpál és Dunaremete között megszűnt az elsőfokú készültség. A kapuvár-hansági szakaszon ugyanakkor este hat órától elsőről másodfokúra emelték a belvízvédelmi készültség szintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik