Belföld

Együtt-PM: Orbánt legyűrte az államadósság

A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint a bruttó államadósság 84,6 százalékra emelkedett, ami a tavalyi év végéhez képest csaknem 5,5 százalékos növekedés – emlékeztetett az MTI-hez eljuttatott közleményében az Együtt-PM gazdaságpolitikusa.

Ez azt jelenti, hogy “egy negyedév kivételével történelmi magasságba emelkedett Magyarország eladósodottsága”, és ez az érték magasabb mint a 2010-es kormányváltáskor volt. Szerinte ennek az emelkedésnek csupán egy részét magyarázza a tartalékok feltöltése, mert attól eltekintve is csaknem 2 százalékos a növekedés. Ebből az következik, hogy a tavaly év végi államadósság-csökkenést csak a kimutatott statisztika “kozmetikázásával” érték el – jelenti ki Pápa Levente.

Ha ehhez hozzáveszik a magánnyugdíjpénztáraktól “lenyúlt ezermilliárdokat”, és a paksi bővítésről szóló orosz államkölcsönt, akkor Magyarország adóssága “bőven meghaladja” a GDP száz százalékát – teszi hozzá. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a jegybank jelentése alapján 2011 óta most a legmagasabb költségvetési hiány. “Orbán Viktor kormánya 4 százalékos hiányt produkált, ami azt bizonyítja, hogy mégiscsak volt választási büdzsé” – fogalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik