Belföld

Nyíregyházára kerülnek a sztárgólyapár félárva fiókái

A Nyíregyházi Állatparkban nevelkednek tovább a nagyhalászi gólyafiókákmiután elpusztult az anyjuk. Az áramütéstől elpusztult Hajnal fészkét 2008-ban kamerázták be.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársához még szerdán érkezett a telefonos bejelentés, hogy a Hunyadi utcában egy elpusztult gólyát találtak. Mivel feltételezték, hogy az országosan ismert, webkamerával megfigyelt fészekből a tojó lehet az áldozat, arra kérték az élő közvetítés nézőit, hogy kísérjék figyelemmel, érkezik-e másik gólya a bekamerázott fészekhez – ismertette az előzményeket Révészné Petró Zsuzsanna, az állatpark szóvivője pénteken az MTI-vel.

Később kiderült hogy az áramütéstől elpusztult madár a Hajnal névre elkeresztelt gólya volt, a fészekben pedig négy, pár napos fióka maradt utána. A katasztrófavédelem riasztása után az ibrányi tűzoltók igyekeztek segíteni, de mivel a fészek tizenkét méteres magasságban volt, ezért meg kellett várni az áramszolgáltató munkatársait, akiknek végül az emelőkosaras jármű segítségével sikerült lehozni a fiókákat.

Fotó: MTI

A szóvivő hozzátette, hogy a viharos szélben közel nyolc órája didergő és éhező kis gólyákat az MME munkatársai a Nyíregyházi Állatparkba vitték, ahol előkészített fészek, infralámpa és élelem várta az állatokat. A madarak azóta jól vannak, pénteken a sajtó érdeklődése mellett etették meg őket a park gondozói – mondta Révészné Petró Zsuzsanna, hozzátéve, hogy az állatpark az érdeklődésre való tekintettel folyamatosan be fog számolni a legismertebb közösségi oldalon a növekedésükről.

A felső-szabolcsi kisvárosban a református templom tornyán elhelyezett webkamera 2008 óta közvetíti egy gólyacsalád mindennapjait. A Halász névre keresztelt madárfamíliát azóta a világ számos országában több millióan nézték meg az interneten. A Nagyhalászi Gólyanaplóban lehet nyomon követni a híressé vált gólyafészek és lakóinak történetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik