Belföld

Ötmilliárdot bukik az egészségügy Lázár miatt

A Norvég Alap pénzeinek befagyasztását leginkább az egészségügyi tárca sínyli meg. A Népszabadság összeszedte, milyen tervek dőlnek dugába.

5,2 milliárdot veszíthet az egészségügy azzal, hogy a kormány magára haragította a fejlesztési források Európai Unión kívüli legnagyobb adományozóját, Norvégiát – írja a Népszabadság.

A Norvég Alapból a hazai egészségügy fejlesztési programjaira nem kevesebb, mint 16,9 millió euró, vagyis mintegy 5,2 milliárd forint jutna, egyebek mellett népegészségügyi célokra és lelki-egészségfejlesztési programokra.

Ebből a pénzből negyven helyen építettek volna ki lelki egészségközpontokat, amelyek a népegészségügyi irodákkal együttműködve dolgoznának országszerte – írja a lap, amely szerint elmarad az agresszív pszichiátriai betegek korszerű, magas biztonsági fokozatú ellátóhelyének megépítése is.

Norvég pénzből kaptak volna a védőnők laptopot és működtetnék a gyermek- és ifjúsági drogambulanciákat. Továbbá a Norvég Alap forrásai fedeznék az egészségügyben a kormányzati döntést segítő monitoringrendszert – listázza a Népszabadság.

A norvég nagykövetség pénteki közlése szerint „Norvégia, Liechtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött”. Korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár levelet írt a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjának. Ebben nehezményezte, hogy a magyar társadalom fejlesztésére szánt pénzeket az LMP-hez “szorosan kötődő” szervezet, az Ökotárs Alapítvány osztja ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik