Belföld

Nyálhegy és szakállas nénizés a Parlamentben

Meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot, temetjük a Mezőkövesdet, Harrach Péter ajkán szőr szökkent ki, Vona Gáborén szintén. Itt az első Heti Hiszékeny is. Üdv a t. Házból. Percről percre.

16.23 Meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot

Szokjunk hozzá: eztán tényleg nem az ülésteremben, hanem a szuperbizottságban zajlik majd mindaz a kevéssé érdekes része a parlamenti munkának, amiről eddig se nagyon írtunk. Rossz hír, hogy erre az időre kiürül a folyosó, vagyis lemaradunk néhány jó kis sztoriról.

Odabent a szuperbizottságban most is megy a vita. Ha majd a végére érnek, akkor már a patkóban szavaznak arról, hogy a bedőlő lakásdevizahitelesek védelmében határozatlan időre meghosszabbítják a kilakoltatási moratórium.

Mi pedig elköszönünk.

 

15.34 Jaj, szegény Mezőkövesd

„Ellenünk a bírók, az MLSZ, az edző és a csapat. Csak mi maradtunk magunk, a szurkolók!” – e szomorú diagnózissal a fideszes Tállai András szolgál. Az ítélet alanya a Mezőkövesd NB I-es futballcsapata, melynek elnöke Tállai.

A Mezőkövesdnek öt pont a hátránya a „tabellán” az előtte lévő, még épp első osztályú helyen lévő Puskás Akadémiának. Hátra van még két forduló. „Csak a harmadik Videotont kellene legyőznünk, meg a második Győrt, valamint az kéne, hogy a Puskás Akadémia ne szerezzen egyetlen pontot se” – így vázolja a bent maradás útját ironikusan a politikus.

Puskás és Vidi, két Orbán-csapat. Nem tennénk sok pénzt a Mezőkövesdre.

 

15.19 Szuperbizottság

Ezekben a percekben ül össze az úgymond meddő, formális parlamenti viták kiküszöbölésére létrehozott 39 fős szuperbizottság. Ide fut be eztán minden törvényjavaslat, nem a komplett Ház elé. Takarékoskodunk. Amolyan kis alsóház ez, parlament az Országgyűlésben.


Selmeczi és kövér a bizottságban
Fotók: Neményi Márton

15.01 Itt van, aki fellép az oroszok ellen

Ugye tudják, hogy a 199 képviselő mellett immár nemzetiségi szószólók is ülnek az Országgyűlésben? A legérdekesebb szerep tán a nem mellesleg az ukrán országos önkormányzatot is elnöklő Hartyányi Jaroszlavára vár, aki (nem meglepő) ukrán kisebbségi szószóló a t. Házban.

„Amikor gratuláltam Orbán Viktornak a megválasztásához, azt kértem tőle, ne hagyja el Ukrajnát. Ő meg azt válaszolta, hogy esze ágában sincs ilyet tenni.”

A szószóló amúgy „csupán” annyit vár el a magyar miniszterelnöktől, hogy: „Álljon ki az ukránok mellett. Az oroszok ellen nem kell fellépnie. Azt majd én megteszem.”

 

14.48 Szijjártó a vakuernyő alatt

Odabent unalom, idekint, a folyosón folytatódik a múlt szombaton már általunk is megénekelt MTI-s fotózás a piros folyosón, most épp Szijjártó Péter áll a vakuernyők fényében. Oldalt képviselőtársai várnak szorongva a sorukra; egyikük, bizonyos fideszes Boldog István azzal büszkélkedik, hogy két napja már túlesett a portrézáson, méghozzá bocskaiban.

 

14.31 Heti Hiszékeny

A címben található alliterációval eztán minden héten megörvendeztetjük olvasóinkat – legalábbis így tervezzük. Hiszékeny Dezső nem más, mint a legnagyobb támogatottsággal megválasztott szoci képviselő, konkrétan Angyalföldről. Mostanáig a kerületi önkormányzatban vitézkedett alpolgármesterként, immár a t. Ház szoci frakcióját erősíti.

Kérdeztük tőle az imént, hogy érzi magát az új melóhelyen, szorong, lazul, barátkozik, vagy egyáltalán. Hiszékeny igazából semmire sem válaszolt, tehát keresi a helyét. Annyit azért kicsikartunk belőle, hogy „ez kevésbé tűnik szervezettnek, mint egy önkormányzati testületi ülés”, valamint azt is, hogy polgármestere, „Tóth Jóska személyes intuíciókkal” bocsátotta parlamenti útjára, ám ezer titkosak.

 

14.02 Egy órát késett

De csak megérkezett Orbán. Mélykék a kravátli, otthon maradt a szombaton megszellőztetett arany nyakkendő, tán majd négy év múlva kerül elő ismét a naftalinból.

 

13.51 Tovább a köpeti úton

A nyálvonalon halad tovább a mai utolsó napirend előtti felszólaló, Rogán Antal. Aki úgy véli, a köpködős stílus lejárathatja Magyarországot az unióban. A frakcióvezető szerint Orbán Viktor kétszer is megvédte Magyarországot odakint, ami a jobbikos EP-képviselőkről nem mondható el.

De a balosok sem voltak különbek, legalábbis Rogán szerint, hiszen azon ügyködtek, hogyan tudják lejáratni Magyarországot odakint; hiszen a balosok “a bankokat és a multikat képviselik”.

Konklúzió: se erre, se arra a „szélsőségre” nincs szüksége Magyarországnak; s ha tiszteletet kell kivívni hazánk számára, „csak a Fidesz-KDNP marad”.

 

13.46 Nyál

Válasz helyett Rétvári számon kéri Vonán, hogy olyan jelölt vezeti a Jobbik EP-listáját (Morvai Krisztina), aki nem hajlandó elhatárolódni a köpködésvezérlő Gaudi-Nagy Tamástól.

 

13.42 Kövér eligazít

„Nem minden kérdés vár választ!” Erre Kövér László figyelmezteti az Orbán Viktort brüsszeli puhasággal vádoló Vona Gábort pfujoló új fideszes képviselőket.

 

13.39 “Európa-pártiak vagyunk, de nem egy szakállas nőben látjuk Európa jövőjét”

Ez már Vona Gábor dumája, aki szerint, ha “így megy tovább”, akkor folytatódik Magyarország európai vesszőfutása. A politikus szerint csak azért jönnek ide a nyugati cégek, hogy kizsákmányolják a magyar munkaerőt. „Itt minden nyugati, csak a bérek nem nyugatiak.”

13.29 Tóbiás: csődvédelmet a családoknak!

Azt rója fel a kormánynak a szocialista politikus, hogy bár az MSZP az elmúlt ciklusban négyszer is benyújtotta a szerinte a devizahiteleseket óvó törvénytervezetet a családi csődvédelemről, Orbánék csupán tüneti kezelést alkalmaznak e téren.

Ismét Rétvári Bence válaszol. Van egy jó és egy rossz híre. A jó, hogy a KDNP is kidolgozta a családi csődvédelem tervét. A rossz, pedig az, hogy szerinte az MSZP-t az érzékenyítette a devizahitelesek problémáira, hogy maga is adóssággal küzd, konkrétan kétmilliárdos mínusszal. Nem éppen helyénvaló válasz.

 

13.22 Szakállas bácsi – újratöltve

Új értelmet nyert a szakállas bácsizás a kereszténydemokrata Harrach Péter ajkán. Konkrétan szakállas nénizés lesz belőle. A frakcióvezető azt kifogásolja, hogy „pozitív diszkrimináció” érte a minapi eurovíziós dalverseny győztesét. A gondolatmenet vége nem más, mint hogy óvjuk a családokat. (Mi más lenne?)

 

13.15 Zöldség

Rétvári államtitkár válaszol Schiffernek, valami olyasmit, hogy az LMP-s „a jövő zöld” se mond sokkal többet, mint a fideszes „folytatjuk”.

13.13 Schiffer folytatja

Napirend előtt az LMP-s Schiffer András kezd, felszólalásának címe a Fidesz „Folytatjuk!” szlogenjére rímel: „Mit folytatnak?” Mármint Orbánék.

Sorolja is: az elmúlt négy évben nőtt a nélkülözők száma, az unión belül nálunk a legmagasabb az arányuk, konkrétan 26 százalék, még a görögök is jobbak a maguk 20 százalékával. Aztán: „Magyarország a háromszázezer közmunkás országa lett.” Továbbá: alacsony a foglalkoztatottság (a 28 EU-tagállamból a 24. helyen állunk), valamint nőtt a birtokkoncentráció. Ha ez így megy tovább, „Magyarország összeszerelő ország lesz.”

 

13.01 Meló

Itt az első igazi nap. Ma nincs se miniszterelnök-választás, se nagygyűlés, marad a sima meló a t. Házban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik