Belföld

Lázár beszólogatós embere lehet Giró-Szász utóda

Kicsit több mint egy hónapja nevezték ki fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárnak Csepreghy Nándort, de már sokat tett az országos ismertségért. A hvg.hu szerint akár kormányszóvivő is lehet.

Beszólt a norvégoknak és Brüsszelnek, és ezzel rövid idő alatt országos ismertséget szerzett Csepreghy Nándor, aki főnökei szerint olyan sikeresen szerepelt az utóbbi hetekben, hogy ő lehet Giró-Szász András kormányszóvivő utódja is – írja a hvg.hu kormányzati forrásaira hivatkozva. Hozzáteszik, hogy ez egyben Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár kormányon belüli pozíciójának erősségét is jelzi.

Botoxolna

A Csepreghyről szóló cikk emlékeztet az előnyös külsőről tett, 2007-es nyilatkozatára. Az akkor még a Fidelitas országos alelnökeként tevékenykedő politikustól azt kétdezték, hogy Silvio Berlusconihoz hasonlóan vállalna-e például ráncfeltöltő botoxkezelést. A fiatalember úgy válaszolt: ha annyi idős és olyan befolyásos lenne, mint a volt olasz miniszterelnök, akkor lehet, hogy elgondolkodna a dolgon.

Hozzátette, hogy azt mondják, a politika hatvan százalékban külsőség, de ő ezzel szeretne nem egyetérteni. Közben megjegyezte, hogy a megnyerő külsejű, szimpatikus beszélő hitelesebb. Ez szociálpszichológia.

Hogy mennyire sármos a politikus, arról lehetne vitatkozni, az viszont biztos, hogy az elmúlt hetekben gyakran szerepelt a sajtóban a nemrég kinevezett fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár. Ő nyilatkozott, mikor a 444.hu megírta, hogy visszatartják az uniós pénzeket. Azt mondta, hogy Brüsszel nem függesztette fel a forrásokat, hanem csak egy ideig nem fogadnak be költségnyilatkozatokat. (A regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője az MTI-nek úgy magyarázta a helyzetet, hogy nem függesztették fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ várnak a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak.)

A Lázár János indította Norvég Alap elleni küzdelembe is beleszállt. Mint fogalmazott: sem Norvégiának, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy “párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek” kezeljék a Norvég Alap nyújtotta támogatást, ezért az államra bíznák annak kezelését. Miután felfüggesztették a Norvég Alap Magyarországnak szánt pénzeit Csepreghy hangsúlyozta: azt kérik, hogy a felfüggesztést a döntéshozó terjessze ki arra a három alapra is, amelyek civilszervezeteknek szánt pénzeket folyósítanak. Jelenleg ez a forrás Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkezik, amely a felszínen ugyan civilnek tűnik, de látszik, hogy az alapítvány az LMP szatellit szervezete, vagyis politikai szervezet és nem civil.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik