Belföld

Durva frontbetörés – narancssárga riasztás a fél országra

Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint a fővárosban olyan zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó, viharos szél, illetve nagyobb méretű jég kísérhet

Holnaptól se lesz jobb

Pocsék idő lesz a jövő héten

A várható heves zivatarok miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megye mellett Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok, és Hajdú- Bhar megyére is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken kárt okozó szél, illetve nagy méretű jég is kísérheti a heves zivatarokat. Két megyét kivéve (Komárom-Esztergom, és Nógrád) az összes többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a heves zivatarok miatt – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzéséből.

UPDATE:

Pest megye több járásában és Bács-Kiskun megyében vasárnap kora este már kiadták a narancssárga, vagyis a másodfokú riasztást a heves zivatarok miatt. A következő órákban az ország nagy részén – a fővárosban is – a zivatarok során viharos szél, illetve jégeső, továbbá jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint a fővárosban olyan zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó, viharos szél, illetve nagyobb méretű jég kísérhet, de kevésbé heves kísérőjelenségekkel Békés, Csongrád, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Vas megyében is várhatók zivatarok.

Erős hidegfront

Vasárnap Győr-Moson-Sopron és Vas megyében jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani. Az intenzív záporokból, zivatarokból Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten rövid idő alatt is több mint 25-30 milliméter eső hullhat.

A Balatonnál és a Velencei tónál másodfokú viharjelzés van érvényben. Csónak és vitorlás nem közlekedhet.

A meteorológiai szolgálat azt írta: erős hidegfront vonul át az országon. A heves zivatarok környezetében 90 kilométer/óránál is erősebb széllökés és felhőszakadás alakulhat ki, nagyméretű – akár 2-4 centiméter átmérőjű – jég is hullhat. Az intenzív záporok, zivatarok környezetében helyenként másutt is rövid idő alatt 15-20 milliméternél több csapadék hullhat. Elsősorban az ország északnyugati részén területi átlagban 24 óra alatt lehulló csapadék meghaladhatja a 20 millimétert. Az éjféli, hétfő hajnali órákra a keleti területeken is megszűnnek a zivatarok.

Marad a hideg esős idő

Hétfőn északnyugat, észak felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet. Reggel, délelőtt szórványosan, később már csak néhol valószínű eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szelet kezdetben többfelé kísérik élénk széllökések, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

Kedden a déli órákra északkeleten is megvastagszik a felhőzet, és többfelé várható eső, zápor (kisebb eséllyel északkeleten). Az északira forduló szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 20 fok között alakul, nyugaton lesz napközben a hűvösebb.

Szerdán túlnyomóan borult lesz az ég. Kezdetben szórványosan várható eső, zápor, majd a délutáni vagy esti óráktól kelet, délkelet felől kiterjedt csapadékzóna érkezik. Egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik