Belföld

Több százezret költhetnek irodára a képviselők

A Képviselői Irodaház irodái mellett az országgyűlési képviselők havonta 374 ezer forintot költhetnek arra, hogy saját helyiségeket is fenntartsanak.

Kapcsolódó cikkek

A Blikk információi szerint mind az egyéni választókerületekben megválasztott képviselők, mind az országos listáról bejutottak jogosultak arra, hogy irodát tartsanak fenn maguknak, havi 374 ezer forintért. A lap számításai szerint ez éves szinten akár 893 millió forintot is elvihet az államkasszából.

Eredetileg az önkormányzatoknak kellett volna gondoskodniuk a képviselők elhelyezéséről, de egy év eleji módosító javaslat után a pénzt az állam biztosítja. A bulvárlap kereste az Országgyűlés Hivatalát, hogy hozza nyilvánosságra azt a listát, amiből szemezgethetnek a képviselők, de ez egyelőre nem történt meg.

Az egyéni képviselők a saját választókerületükön belül nézelődhetnek, míg a listás képviselők bárhol az országban bérelhetnek maguknak irodát. Az iroda mellett pedig minden képviselőnek van havonta 750 ezer forintja arra, hogy alkalmazzon saját munkatársakat is.

Közben pedig ma miniszterelnök lesz Orbán Viktorból, a Ház ülése 15 órakor kezdődik és a frakciók megegyezése alapján sem napirend előtti felszólalás, sem interpellációs blokk nem lesz. A képviselők így kizárólag a miniszterelnök megválasztásáról döntenek, amihez az Országgyűlés több mint felének szavazata szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik