Belföld

Paks: az Együtt-PM nem mond le a népszavazásról

A pártszövetség az Ab-hez és az ombudsmanhoz fordul, hogy „kikényszerítse" a referendumot.

Az Együtt-PM az Alkotmánybírósághoz (Ab) valamint Székely László ombudsmanhoz fordul, és a továbbiakban is mindent megtesz, hogy kikényszerítse a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló referendumot – közölte Jávor Benedek társelnök  az MTI-vel.

Közleményében úgy fogalmazott, pártszövetsége nem tartja elfogadhatónak, hogy “a kormányzat jogi trükközéssel meg tudja akadályozni népszavazás megtartását”, mert szerintük ez a kérdés évtizedekre határozza meg az ország jövőjét.
Sajnálatosnak tartják, hogy a Kúria döntésében megjelenő jogértelmezés lényegében általános népszavazási tilalmat érvényesít minden olyan kérdésben, amely bármely érintőlegesen is nemzetközi szerződést érint.

Az Együtt-PM reméli, hogy az Ab visszaadja a polgároknak a döntés szabadságát a jövőjüket alapvetően befolyásoló kérdésben.

Székely László ombudsmantól azt kérik: kezdeményezze az Ab eljárását arról, hogy a paksi bővítési és orosz államkölcsön-szerződés nem sérti-e az alaptörvény azon rendelkezését, amely az államadósság növelését tételesen tiltja.

“Minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy az útjába álljunk ennek a szerződésnek, mert a nemzeti érdekkel ellentétes, hazánkat mind pénzügyileg, mind az energiagazdálkodás tekintetében orosz függőségbe taszítja” – írta Jávor Benedek.

A Kúria kedden hozott végzésében – helybenhagyva a Nemzeti Választási Bizottság döntését – megállapította, hogy nem lehet népszavazást tartani a paksi erőmű bővítéséről. A Kúria azzal az indokkal utasította el a kérelmet, hogy az alaptörvény értelmében nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik