Belföld

Rejtélyes adatokból dolgozik a Magyar Nemzet

A közmunkások képzésére vonatkozó statisztikából írt cikket a Magyar Nemzet, amely adatokat a Népszavával nem közöltek, az Átlátszónak pedig már azt írták, ilyen adathalmaz nincs is.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki a Türr István Képző és Kutató Intézettől (TKKI) a mintegy 40 ezer közfoglalkoztatott szintfelmérőn elért eredményeinek országos összesítését, amiből a Magyar Nemzet februárban drámai hangvételű cikket írt, amelyben megállapította, hogy a közmunkások lesújtó eredményeket értek el a teszten, és alaptalan a sok sajtó- és ellenzéki kritika, igenis szükség van a képzésükre. A TKKI viszont most válaszolta az Átlátszónak, hogy ők nem is készítettek ilyen statisztikát.

A Magyar Nemzet akkor arról írt, hogy az országos összesítésből kiderül: a résztvevők két százaléka a nevét sem tudta leírni, további öt százalékán pedig kifogtak az olyan feladatok, mint a felhő és a nap lerajzolása. A résztvevők több mint húsz százalékának a legalacsonyabb szintről kell kezdenie a kompetenciafejlesztést, mert súlyos olvasási és számolási nehézségeik vannak.

Ezután a Népszava is szerette volna megnézni ezt a statisztikát, de nekik nem adták ki, mondván nem kutatási céllal készültek a tesztek, és nem helytálló, kutatási eredményként kommunikált következtetéseket vonhatnának le belőlük.

Az átlátszónak viszont már arról írtak, hogy a közfoglalkoztatottak szintfelmérőjének országos statisztikai összesítése nem áll rendelkezésükre. „Ilyen feladata intézetünknek nincs és ilyen céllal adatot nem gyűjtött.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik