Belföld

Bárki börtönbe kerülhet Szent Iván éjjelén

A múlt század leggyűlöltebb korszakáról nyílik kiállítás az Emlékpontban.

Ne csak őrizd, gyűlöld is alcímmel az ötvenes évek büntetés-végrehajtási intézeteit, a börtönök és internálótáborok világát idézi meg az Emlékpont legújabb kiállítása. A Rákosi börtönei című tárlat számos molinón és egyedi kiállítási installáción keresztül mutatja be a korszak börtönviszonyait.

Árva László, az Emlékpont szakmai főtanácsadója és Mészáros Tamás, a tárlat kurátora kiemelték, a 20. század legsötétebb időszaka volt az az évtized, amelyet Rákosi Mátyás neve fémjelez. Ekkor az ország börtönei, valamint internáló-, és kényszermunkatáborai megteltek politikai foglyokkal, akikkel szemben az örök a “Ne csak őrizd, gyűlöld is!” elven bántak.

Rákosit magát is bebörtönözték korábban, ezt az időszakot is elmeséli a kiállítás. Szegeden raboskodott 1930 és 1940 között, de lejárhatott napozni, sokat olvasott cellájában. Kegyetlenségére azonban jellemző, azt a rabtársát, aki napozómatracát cipelte, később, hatalomra kerülve agyonverette.

Az Emlékpont kiállítása a Szegedi “Csillag” Börtönből is merít emlékeket, kiállítási tárgyakat, melyeket többnyire a börtön padlásán találtak az Emlékpont történészei. Vásárhelyt érintő eddig még nem publikált irat is előkerült. Vamzerjelentéseket, azaz bebörtönzött fehérgárdisták mellé helyezett besúgók által készített iratokat is találtak.

A szegedi börtön mellett a kiállítást a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum és az NKA is támogatta. A tárlat csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához is. Nem mindennapi élmény lesz majd Szent Iván éjjelén meglátogatni a kiállítás egyik különlegességét. Felépítenek ugyanis egy eredetihez mindenben megegyező zárkát, eredeti berendezésével.

Az Emlékpont legújabb, időszaki kiállítása május 17-én nyílik, majd az országban még számos helyre elviszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik