Belföld

After party a Parlamentben

parlament (parlament)
parlament (parlament)

Összeült az új, sovánka Ház. Megalakultak. Eskü és póteskü. Billegő srác. Hiszékeny a király. After party a vége. Percről percre.

15.00 After

Ismét szól a népzene Jánosiéktól. Kövér házelnök meghajlással köszöni a muzsikát.

Elköszönünk.

Fotó: Neményi Márton

14.52 Szózat

A képviselők is megnyugodtak: Szózat, irány haza.

 

14.46 Mea culpa

Hibáztunk, bocs. Nem azért volt a húsz perc szünet, hogy titkosan válasszák meg a képviselők a háznagynőt, hanem mert házbizottsági ülés dukált az aktus előtt. A szavazás az imént lezajlott, sima gombnyomással: 160 igen, Mátrai Márta házelnök. Nyugodjon meg mindenki!

 

14.11 Háznagynő

Van ám nekünk háznagyunk, nem is túl régen, Mátrai Mártáé e megbízatás úgy másfél éve, kérdeztük őt annak idején, íme. Csakhogy új ciklus, új szavazás – most ismét véleményt nyilvánítanak Mátrairól a képviselők, titkosan. Húsz perc szünet, ikszel a t. Ház.

 

14.06 Kövér már nem remél

„Több tapasztalatom van, mint amennyi illúzióm maradt” – ezzel bocsátja útjára az ülésvezetést átvevő régi-új házelnök a ciklust.

Fotó: Neményi Márton

13.57 Hiszékeny a legnagyobb király

Itt a jegyzői névsor is: Pócs János (Fidesz, 192 igen, nulla nem, 2 tartózkodás), Pogácsás Tibor (Fidesz, 193 igen, nulla nem, 1 tartózkodás), Szűcs Lajos (Fidesz, 193 igen, 1 nem), Földi Lászlót (Fidesz, 193 igen, 2 nem), Móring József Attila (Fidesz, 192 igen, 1 nem), Gúr Nándor (MSZP, 193 igen), Hiszékeny Dezső (MSZP, 194 igen), Hegedűs Lórántné (Jobbik, 187 igen, 4 nem, 2 tartózkodás), Mirkóczki Ádám (Jobbik, 190 igen, 3 nem), Schmuck Erzsébet (LMP, 193 igen, nulla nem, 1 tartózkodás).

A szoci sztár, Hiszékeny Dezső viszi a prímet. Miért? Megkérdeztük!

 

13.51 Immár van jó sok jegyző is

A pártok közti megállapodás alapján az Országgyűlés alelnökének választotta a fideszes Jakab Istvánt (192 igen, 2 nem), a szintén fideszes Lezsák Sándort (192 igen, 2 nem), a kerdem Latorcai Jánost (193 igen, 2 nem), a szoci Hiller Istvánt (191 igen, 2 nem) és a jobbikos Sneider Tamást (150 igen, 35 nem, 5 tartózkodás), valamint Gulyás Gergelyt (192 igen, 2 nem).

 

13.43 Kövéré a bizalom

Százkilencvenhat képviselő szavazott Kövér jövőjéről (legalábbis a következő négy évéről): 171 igen mellett 19 nem született, hárman tartózkodtak, hárman érvénytelen lapot ejtettek az urnába. Kövér László ismét házelnök lett.

 

13.08 Villáminterjú a jobbikos Volner Jánossal

Hír24: Ha kiderül, hogy tényleg szkinhed volt a szoci Molnár Zsolt, átveszi őt a Jobbik-frakció?

V. J.: Meglátjuk. Kicsit billeg a srác.


Fotó: Neményi Márton

 

13.06 Senki sem volt szkinhed, de jó!

„Sosem voltam szkinhed” – ezt a jobbikos Sneider Tamás állítja a folyosón. Amúgy bírósági ítélet van arról, hogy a képviselő még a honatyasága előtt jóval „nemzeti érzelmű” barátaival kart karba öltve megvert egy romát. Azért meleg ismét ez a rég kiszáradt pite, mert Scneiderből országgyűlési alelnököt csinálna a Jobbik.


Fotó: Neményi Márton

 

13.01 Szkinhed a szocik között?

Előző hírünkről jut eszünkbe: délelőtt került fel a kormánynapilap honlapjára egy kép 1992-ből, melyen állítólag a jelenleg MSZP-s Molnár Zsolt látható kapucniban, szkinhed korában, ráadásul arról a demonstrációról, melyen szélsőjobbosok kifütyülték Göncz Árpád akkori köztársasági elnököt.

Molnár Zsolt elismerte, hogy ott lehetett a rendezvényen, ám tagadja, hogy valaha is bőrfejűként élte volna hétköznapjait.

Fotó: Benyó

 

12.46 Neonácizzák a Jobbikot

Molnár Csabától tudjuk azt is, hogy a DK nem szavazza meg házelnöknek Kövér Lászlót, ugyanis alkalmatlannak, elfogultnak ítéli őt. Továbbá nemmel szavaznak a fideszes alelnök-jelöltekre és a Demokratikus Koalíció által neonácinak minősített jobbikos jelöltekre is.

 

12.43 Duplán esküdtek a DK-sok

Az új Országgyűlés négy gyurcsányista képviselője alternatív esküt celebrált önmagának az üléstermi hivatalos aktus után. Ebben hitet tettek: azon lesznek, hogy ismét alkotmánya és ne alaptörvénye legyen az országnak, méghozzá népszavazással, valamint mindent elkövetnek „a köztársaság újbóli megalakításáért”.

Minderről Molnár Csaba számolt be rögtönzött sajtótájékoztatón. Ahol arról is szót ejtett, hogy szerintük Áder János nem köztársaság elnökként, hanem fideszes pártkatonaként viselkedett nyitóbeszéde során.

 

12.24 Öt kisfőnök

Megalakultak a frakciók, s van mindnek vezetője: a Fidesz 117 fős csapatát Rogán Antal vezényli, a 16 KDNP-st Harrach Péter instruálja, a 29 szocialista Mesterházy Attilára hallgat, a 23 jobbikosnak Vona Gábor vezényel, az 5 LMP-s főnöke Schiffer András.

Most megint szünet: titkos szavazással választ házelnököt az Országgyűlés. (Konkrétan Kövér Lászlót.)

Fotó: Neményi Márton

 

12.17 Letették

Esküsznek a honnők és a honatyák. Hűek lesznek, a jogszabályokat megtartják, isten őket úgy segélje.

 

12.08 Igazolva!

Az összes mandátum. A képviselőké és a nemzetiségi szószólóké is. Most megy a névsorolvasás.

 

11.38 Narancs kravátlidömping

Négy férfi. Három natúr, egy csíkos. Három matt, egy telített. Három kek, egy mosolyog.

Orbán divatot diktál.

Fotók: Neményi Márton

11.23 Pauza

És most következzék a mandátumvizsgálat. Húsz perc szünet.

 

11.22 Most fogyott el…

az a sok tonna papír.

 

11.11 Állandósuló izgalom

Most Pálffy Ilonáé a szó, ő a Nemzeti Választási Iroda (nem, ez nem ugyanaz, mint a Nemzeti Választási Bizottság) elnöke. Zanzázzuk: nagyon sok tonna papír fogyott a választáson.

 

11.01 Rendben volt a választás, kösz mindenkinek

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke tart rettentő hosszú beszámolót, természetesen az országgyűlési választásról. Ugye nem baj, ha nem idézünk tőle?

Fotó: MTI/ Soós Lajos

 

10.51 Akció közeleg

Jó szokásukat megtartva állítólag mindjárt ismét akcióznak a PM-esek: EU-zászlót készülnek átadni Kövér házelnöknek, mondván, ha kint a nemzeti trikolór plusz a székely lobogó a Parlamenten, akkor ott a helye a homlokzaton az uniós jelképnek is.

 

10.36 Bányásznap kisgazdásan

Ádertől Turi-Kovács Béla veszi át az nyitóülés vezetését, lévén ő a Ház legidősebb képviselője. A fideszes (volt torgyánista) politikus népszavazásként élte meg az áprilisi országgyűlési választás, s azt ígéri, mostani pártja folytatja Magyarország modernizálását, s javítja az előző ciklus törvényhozási hibáit.

T.-K. B. eztán belebonyolódik a gyermekvállalás kontra „kárrier” dilemmába, és szót ejt a szegénységről.

Búcsúzóul a hívőkre áldást kér, azoknak pedig, “akiknek még nem adatott meg a hit”, amolyan bányászos lazasággal: jó szerencsét. Majd némi spéttel áldást is. Megint a hitetlenek jártak jól.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

10.24 Irány nyugat!

Áder Deákot idéz (vessük tekintetünket a jövőbe), és azt mondja, új korszakot kell nyitni a magyar belpolitikában. Úgy véli, a magyar nemzet a minapi kétharmaddal befejezettnek tekintette a rendszerváltást, amiből az következik, hogy elég volt a szimbolikus ügyekben folytatott árnyékbokszolásból. Az áderi feladat: hazánk nyugatos polgárosodásának megerősítése. Ez mondjuk jól hangzik.

Kölcseyvel zár az államfő: A haza minden előtt.

 

10.13 Orbánt kéri Áder

Áder most jelenti be, hogy tegnap – államfői jogával élve – Orbán Viktort kérte fel miniszterelnöknek. Orbán bólintott.

Fotó: Neményi Márton

10.11 Sovánka kis Országgyűlésünk van

A korábbi 386 főhöz szokott szem látja így.

 

10.08 Csere

Mármint a muzsikában. Odakint a piros társalgóban elhallgattak a zenészek, vonótokba bújt a vonójuk. A patkóban viszont kürtszó köszönt, majd Áder államelnök megnyitja az ülést, s Himnusz csendül fel 199 torokból (plusz külsősök).

 

9.51 A szocik most vonulnak

Csárdásra vált a banda. Van humorérzékük.

Fotó: Neményi Márton


9.41 Jatt, taps

Az érkező fideszesek közül van, ki kezet ráz egyik-másik muzsikussl (zene, állj!), más tapssal jutalmazza a népművészetet. Pénzzel még senki sem kísérletezett. Kéne egy kis bor.

 

9.39 Elhúzzák az új Országgyűlés nótáját

A reformkorban bizonyos Bihari János cigányprímás muzsikált a képviselőknek a t. Házban a honatyáknak a nyitónapokon. E nemes hagyományt eleveníti fel ezekben a percekben Jánosi András és zenekara. Tus!


Video: Benyó

Olvasói sztorik