Belföld

Hétfőtől jár a villamos az Árpád hídon

Hétfőtől ismét közlekedik az 1-es villamos az Árpád hídon, a Bécsi út és a Reitter Ferenc utca között. A Népliget és a Közvágóhíd között továbbra is autóbuszok pótolják a villamost.

A megújult vonalszakaszon megszűntek a korábbi sebességkorlátozások, vagyis rövidebb a villamos menetideje Óbuda és Pest között. Az Árpád hídon befejeződtek a munkák, így az autók itt újra kétszer három sávon, maximum óránkénti 70 kilométeres sebességgel közlekedhetnek – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap az MTI-t.

Ütemterv szerint halad a Fővárosi Önkormányzat és a BKK kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása, az 1-es villamos pályarekonstrukciója, illetve a vonal meghosszabbítása. Az eddig elvégzett munka során tíz kilométernyi vágányt és az ahhoz tartozó teljes áramellátási rendszert kicserélték, új váltókat építettek be a híd mindkét oldalán. Átépítették a Flórián téri, a Szentlélek téri, a Népfürdő utcai és az Árpád hídi megálló peronjaihoz vezető lépcsőket, emellett mind a kilenc megállóhelyet korszerűsítették és akadálymentesítették. Minden megállóban LED-es peronvilágítást, valamint zártláncú kamerarendszert telepítettek.

Óbudán, a Vörösvári úton elkészült Budapest első fűvel borított vágányszakasza, ezáltal a villamosok közlekedése halkabbá válik. A füves burkolat zölden tartásáról automatikus öntözőrendszer gondoskodik, a füvet pedig kertészeti szakcég nyírja. Az 1-es villamos óbudai pályaszakaszának teljes műszaki átadás-átvétele június végéig tart, addig fejeződik be a liftek, mozgólépcsők beüzemelése, egyes utastájékoztatási elemek megvalósítása és a környezetrendezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik