Belföld

Jobbik: Nincs egymillió náci Magyarországon

Dúró Dóra, a párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt: a kérdést nem lehet elintézni azzal az egyszerű számítással, hogy mennyit fizet be Magyarország és mennyi vámbevételt veszített el, hiszen sokkal komolyabb társadalmi változások történtek az uniós tagság következtében.

Bérek

Kifejtette, hogy a magyar emberek egyik legfőbb elvárása volt, hogy a bérek a csatlakozás után, belátható időn belül a nyugat-európai színvonalra zárkózzanak fel. Most azt látják, hogy nem egyenlítődtek ki a bérek, még az ide települő multinacionális cégek sem hajlandók olyan bért adni a magyar munkavállalóknak, mint amilyet a nyugat-európai országokban – tette hozzá.

A jobbikos politikus jelezte: pártja azt szeretné, ha a multicégeknél dolgozók a nyugat-európai, azonos munkakörben kapott bér legalább nyolcvan százalékát megkapnák.

Piacot vásároltak maguknak

Dúró Dóra szerint beszélni kell arról is, hogy sok tekintetben piacot vásároltak maguknak a tőkeerős vállalkozások. Példaként említette a cukoripart, ahol “gyakorlatilag megszüntették a magyarországi termelést”, és máshol termelt cukrot hoztak be. Ezek az elveszett munkahelyek is az uniós csatlakozási mérleghez tartoznak hozzá – jelentette ki.

Magyar termőföld

A szóvivő szólt arról is, hogy a magyar termőföld a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kedvező adottságai miatt emberek tömegének jelent megélhetést, és Magyarország szuverenitása szempontjából is kiemelkedően fontos, hogy magyar kézben maradjon. A valódi garanciát abban látja a Jobbik, ha alaptörvényben rögzítik a kérdést, és módosítják az EU-csatlakozási szerződést.

Kitért arra is, hogy az uniós támogatási pénzek körül magas a korrupciós ráta.

Nácizás

A baloldali pártok Jobbikot érintő kritikáit firtató kérdésre azt mondta: próbálják a “náci bélyeget” a pártra aggatni, ugyanakkor az országgyűlési választáson több mint 1 millió ember támogatta a Jobbik politikáját szavazatával, “nyilvánvaló, hogy ennyi náci ember nincs Magyarországon”. 

Kiemelte: szeretnék, ha az EP-választás előtt a programokról vitáznának, a Jobbik programközpontú kampányt folytat és nem foglalkozik “a többi párt megbélyegzéseivel, illetve érvek nélküli vagdalkozásaival”.

Az MSZP így reagált

Valóban nincs Magyarországon egymillió náci. Van viszont pár ezer kemény magos Jobbikos, akik hivatásszerűen vezetik félre az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik