Belföld

Ünnepi özönvíz – a figyelmeztéstől a szükségállapotig

Amerikában már alulról is támad a víz. Halottak is vannak. Nálunk figyelmeztetnek. Jégre, felhőszakadásra, viharos szélre.

A met.hu-n közölt legfrissebb előrejelzése szerint csütörtök éjfélig a meteorológiai szolgálat négy megye – nyugaton Győr-Moson-Sopron és Vas, északkeleten Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg – kivételével az egész országra figyelmeztető előrejelzést adott ki a május elsején várható felhőszakadások miatt. Azt írták, hogy a nap második felében elszórtan lehetnek zivatarok, amelyekhez helyenként két centisnél kisebb jégeső, „felhőszakadás (rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék), erős vagy viharos széllökés (50-75, kis eséllyel > 75 km/h) társulhat”.

Pusztítás Floridában és Alabamában

Évtizedek óta nem tapasztalt áradásokat okozott Floridában és Alabama partvidékén az a viharzóna, amelynek tornádói a héten 34 emberéletet követeltek az Egyesült Államokban. Rick Scott floridai kormányzó az irányítása alatt álló állam 26 megyéjében rendelt el szükségállapotot az özönvízszerű esőzések miatt. A mentőalakulatoknak egyedül az államnak a félszigeten kívüli részén, az úgynevezett földnyelven mintegy 200 embert kellett kimenekíteniük az elárasztott házakból, járművekből.

Escambia megyében egy idős nő meghalt, amikor autóját a sztrádán ellepte a víz. A rendőrség több elsodort emberről kapott bejelentést. Az ő sorsuk még ismeretlen. Pensacola centrumában 1 méter 20 centis volt a víz. A város melletti autópálya, amely 24-30 méter magasan halad el a Mexikói-öböl meredek partja fölött, két helyen leszakadt. Egy gépkocsi és egy teherautó mintegy hat métert zuhant, de a balesetnek nem volt sérültje.

A közeli Gulf Breeze-ből 150 embert kellett motorcsónakon kimenteni. Alabama vidéki útjai az egész napos esőzés után 56-66 centiméteres víz alá kerültek. A Maryland állambeli Baltimore-ban, ahol szintén egy napon át zuhogott az eső, egy lakóövezetben, közvetlenül a vasútvonal mellett, egy háztömb nagyságú víznyelő nyílt meg, amelybe több autó is belezuhant. Több környékbeli ház lakóit kimenekítették, a vonatközlekedést pedig leállították.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik