Belföld

Gaskó egy kis hátraarcra kérte Orbánt

A Liga Szakszervezetek szövetségének elnöke két törvény visszaállítását szeretné elérni.

Gaskó István szerint az utóbbi években, sőt az utóbbi két és fél évtizedben nem volt hatékony érdekegyeztetési rendszer, nem voltak olyan felkészült és erős szociális partnerek, amelyek egyenlő partnerként tudtak volna tárgyalni a kormányzattal.A Liga elnöke ezzel magyarázta, hogy május elsejei rendezvényüket “Utat a szakszervezetnek!” mottóval tartották. Úgy vélte: az eddigi kormányzati intézkedésekkel szemben – amelyek gyengíteni igyekeztek a civileket, a szakszervezeteket és a munkáltatókat is – minden eszközt biztosítani kell a szociális partnerek megerősödéséhez.

A Liga Szakszervezetek szövetsége stratégiai tervben foglalja össze a régi-új Orbán-kormánnyal szembeni elvárásait és tárgyalásokat kezdeményez a kabinettel a szociális partnerek megerősítéséért. Gaskó István a Városligetben arról beszélt, hogy elsősorban a Munka törvénykönyvének és a sztrájktörvénynek a módosítását szeretnék elérni, visszaállítani az eredeti állapotot.

A kormány a válságból való kilábalás igényével érvelt, amikor az új, jelenleg “súlyos hátrányokat okozó” Munka törvénykönyvét elfogadta, illetve amikor a sztrájktörvényt módosította a parlament, és “kvázi elvették a sztrájk jogát a magyar munkavállalóktól”. Mostanra a kormány is azt vallja, hogy az ország kilábalt a válságból, beindult a növekedés, “ezt a két törvényt ezért vissza kell állítani”, és a többi, különféle szolgálati jogviszonyt szabályozó törvényt is – tette hozzá.

Gaskó szerint a jövedelmi viszonyokról, az adó- és szociális ellátórendszerről is tárgyalni kell, mert bár a munkanélküliség csökkent, de a munkát keresőknek biztosított három hónap kevés. Nagyvonalúbb szociális ellátórendszer kell. Szerinte az uniós csatlakozás 10. évfordulóján többen kételkednek abban, hogy a tagság jó-e a magyar társadalomnak, gazdaságnak, de Liga EU-párti, azt szeretné, ha az uniós alapértékek Magyarországon is megmutatkoznának, és ezek előnyeit élvezni lehetne.

A Liga rendezvényén a szakszervezet ifjúsági szervezete, a Fiatalok Ligája szintén “Utat a szakszervezetnek!” mottóval egy performanszot adott elő, amelynek keretében progresszív adózást, a jövedelemcsökkentés megszüntetését, ifjúsági garanciát, adómentes diákhitelt, élhető életpályamodellt követeltek, és azt, hogy engedjenek utat a szakszervezeteknek, hogy ők is egyenlő partnerként tárgyalhassanak a munkáltatókkal és a kormánnyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik