Belföld

Zsenivé válás a színpadon

Algernon-effektus címmel a világhírűvé vált regény elevenedik meg májusban a Bessenyeiben.

Illyés Lénárd, azaz Leó, Hódmezővásárhelyen nőtt fel, itt csinált színházat is először. A Bethlen esteken rendszeresen lépett fel Sisák Gábor rendező kezei alatt. Aztán a Szegedi Nemzeti stúdiójában tanult, ekkor még egyszer hazalátogatottak Vásárhelyre Gyurkó László Szerelmem Elektrájával.

2003-tól 2013-ig a fővárosban élt és dolgozott, teljesedett ki színészi karrierje. Tavaly Somogyi Rózsa segítségével a BFMK-ba hozta monodrámáját, a magával ragadó Novecentót. Idén már a vásárhelyi színkör az Okuláré Projektbe is beszállt – de erről majd később.

Május 8-án azonban Daniel Keyes 1958-as regényének, a Virágot Algernonnak, különleges, egyszemélyes változatával, az Algernon-effektussal áll színpadra Leó a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A híres műből számtalan feldolgozás született, egy Oscart érő és egy tévéfilm után Illyés Lénárd és Bicskey Lukács filmszerűen pörgetve, jeleneteket felvillantva, sajátos szemszögből, monológ formájában gondolták újra a történetet.

Az előadás egyik nagy sikere, hogy telt házzal szerepelt az ország legnevesebb meghívásos színházi fesztiválján, a Pécsi Országos Színházi Találkozón, azaz ismertebb nevén a POSZT-on.

Az Algernon-effektus a kísérleti patkánynevelde 70 percben, avagy egy orvosi látlelet balladája május 8-án 19 órai kezdettel lesz látható Vásárhelyen a BFMK színpadán, amelyre belépőjegyek 800 Ft-os áron vásárolhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik