Belföld

Idézést kapott Göncz Árpád unokája a Szabadság téren

A rendőrség megkezdte a Szabadság térre tervezett emlékmű ellen tüntetők eltávolítását az építési területről.

Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az emlékmű kivitelezőjének kérésére a VIII. kerület jegyzője hétfőn birtokvédelmet rendelt el a területre. A Hír 24 helyszíni tudósítója szerint Benedek Márton, Göncz kinga fiát, EP-képviselőjelöltet a rendőrök igazoltatták és idézést adtak át neki, miután átmászott a kordonon. Jelenleg mindenkit eltávolítottak az építési területről, a kordont rendőrsorfal vigyázza.

A birtokvédelmi határozat hírére már kedd hajnalban gyülekezni kezdtek a szoborállítás ellenzői a munkaterületen; a rendőrök délután, nem sokkal három óra után kezdtek el intézkedni. Ekkor mintegy ötven, a készenléti rendőrség állományába tartozó egyenruhás jelent meg a Szabadság téren. Az akció vezetője a munkaterületen ülő demonstrálókhoz lépve ismertette a birtokvédelemre vonatkozó jegyzői határozatot és felszólította a tiltakozókat, hogy önként hagyják el az építési területet.

Mivel a demonstrálók a harmadik felszólítást követően sem engedelmeskedtek, a rendőrök egyenként a munkaterületen kívülre vitték a tiltakozókat. Ezután igazoltatták a tüntetőket, illetve közölték velük, hogy birtokháborítás miatt szabálysértési feljelentést tesznek velük szemben. A munkaterületről összesen 23 tiltakozót vittek ki az egyenruhások, miközben a demonstrálókkal szimpatizálók hangosan éljenezték a tiltakozókat. Azt kiabálták: “demokráciát, demokráciát”.

A BRFK a történtek után azt közölte az MTI-vel, hogy “a rendőrség a Szabadság térről nem vitt el embereket, 21 főt kísért ki a (…) tér birtokvédelemmel nem érintett területére”.

A demonstrálók kifogásolták, hogy az akciót vezető rendőrtiszt csupán ismertette velük a jegyzői határozatot, ám semmilyen hivatalos dokumentumot nem mutatott fel. Ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy elhamarkodott a rendőri intézkedés, mert 15 napon belül fellebbezéssel lehet élni a közigazgatási döntéssel szemben.

A tiltakozók között volt Mécs Imre egykori szabad demokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő és felesége, Magyar Fruzsina dramaturg, továbbá több holokauszt-túlélő is. Mécs Imre a rendőri intézkedés után újságíróknak azt mondta: a nemzet becsületét védik a tiltakozók, és a rendőrségnek meg kellett volna tagadnia “az emberi jogokat sértő intézkedést”. Közölte, hogy az európai emberi jogi bíróságnál is panaszt fognak tenni az intézkedés ellen, mert a rendőrségnek nem lehet demokráciaellenesen viselkednie.

Jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan találkozik Angela Merkel német kancellárral, amikor szerinte minden bizonnyal szóba kerülnek a történtek. Suchman Tamás, a Horn-kormány volt minisztere úgy fogalmazott, hogy őt a 70 évvel ezelőtt történtekre, a holokausztra emlékezteti a mostani rendőri intézkedés, az, hogy zsidókat távolítanak el egy helyről rendőri erőszakkal. Úgy vélekedett, az emlékmű, amennyiben felépül, az európai szélsőjobboldal zarándokhelyévé válik.

Olvasói sztorik